Avtomatsko zalivanje vrta

Avtomatsko zalivanje vrta


Kako dolgo naj pustimo škropilce prižgane za najbolj optimalno zalivanje vrta? Pravilnega odgovora ni, saj je preveč različnih elementov, ki jih moramo upoštevati. Če preveč zalivamo, bomo hitro poškodovali korenine vsake trate ali vrta. Če pa premalo zalivamo, bodo naše rastline hitro postale blede in izgubile sijaj. V vsakem primeru moramo najti srednjo pot, ki je optimalna za naš vrt. Ta kratek članek opisuje, kako poskrbimo za najbolj primerno količino vode, za potrebe našega vrta.

Kalibracija vrtne opreme

Tukaj imamo predvsem v mislih škropilnike, saj nam hitro lahko preveč zalijejo vrt in nastane škoda. Najprej povprašajmo ali izmerimo, s koliko vode nam sistemi za avtomatsko zalivanje vrta dejansko zalijejo vrt. Če nismo prepričani, lahko sami izvedemo poizkus s pločevinko, ki jo namestimo v središče zalivalnega kroga za 10 minut. Ko preteče omenjeni čas, pogledamo koliko vode je v sami pločevinki in če je vode okoli pol do enega centimetra, smo na ravno pravšnji dozi zalivanja.

Avtomatsko zalivanje vrta

Za zdrav vrt

Rastline v našem vrtu ne dobijo vse potrebne vode od narave. Avtomatsko zalivanje vrta nam omogoča, da ohranjamo sijaj našega vrta ter obenem:

  • Rastlinam omogočamo redni dostop do vode
  • Ohranjamo zdravje zemlje in rastlin
  • Ne potrebujemo zapravljati časa z vzdrževanjem
  • Prihranimo do 80% vode, kot če bi ročno zalivali
  • Dodamo vrednost nepremičnini

Za zdrav vrt je pomembno tudi obrezovanje dreves. Ne obrezujemo pa samo dreves, ampak tudi okrasno rastlinje in cvetlice.

Kaj so največje prednosti?

Avtomatski sistemi za zalivanje vrta porabijo veliko manj vode, da oskrbijo naše rastline z vodo. Nekateri modeli lahko uporabljajo celo deževnico. Tako lahko razbremenimo okolje, saj uporabljamo vodo, ki bi drugače stekla v odtočne kanale. Ob nakupu avtomatskega sistema za zalivanje se posvetujemo s strokovnjakom, da izvemo kakšno napeljavo pravzaprav potrebujemo za naš tip in velikost vrta.

Različni sistemi zalivanja

Poznamo 4 glavne sisteme avtomatskega zalivanja, ki sledeče razporejeni:

Pop-up škropilci

Hitro rastoči po popularnosti, pop-up škropilci ostanejo skriti pod zemljo dokler ne aktiviramo sistema. Ko zalijejo vrt in se pritisk vode zmanjša v ceveh, se škropilci poklopijo in skrijejo pod zemljo.

Drip sistem za namakanje

Narejen za točno določeno mero zalivanja rastlin. Avtomatsko zalivanje vrta na tak način bo osvežil in nahranil korenine vseh rastlin z vodo. Tak sistem zaliva počasi in nam omogoča popolno kontrol nad količino vode, ki jo spustimo v svoj vrt.

Mikro Jet škropilniki

Najugodnejša ter najbolj razširjena tehnologija za oskrbo vrta. Taki škropilniki so odlični za zalivanje velikih površin. Večinoma jih lahko kupimo že sestavljene tako, da smo pripravljeni na uporabo že v nekaj dobrih minutah.

Namakalna cev

Namakalna cev deluje podobno kot Drip sistem za namakanje. Narejena je iz plastike in spušča vodo na določenih mestih, ki so že vnaprej določena. Je idealen sistem za namakanje velikih površin.

V članku “Preprečite čebelji rop s čebeljim hodnikom” si lahko preberete da lahko čebelji rop cenovno in ugodno preprečite z izbiro čebeljega hodnika priznanega proizvajalca.

V isti kategoriji: