Mačji krempelj – zdravilo iz narave


Opis rastline

Mačji krempelj ali Uncaria tomentosa je rastlina, ki raste v tropskih pragozdovih Južne in Srednje Amerike. Zaradi značilne oblike trnjev, se je je v več jezikih oprijelo ime mačji krempelj. Doseže lahko tudi do 30 metrov višine, pri čemer se v višino vzpenja ravno s pomočjo trnjev. Njeni listi so elipsaste oblike z gladkimi robovi. V tradicionalnem zeliščarstvu se uporablja za boj proti različnim boleznim.mačji-krempelj

Raba v moderni medicini

Glede na podatke Ameriškega združenja za boj proti raku (American Cancer Society) se rastlino mačji krempelj najpogosteje oglašuje kot rastlino, ki blagodejno vpliva na zdravje. Kot taka je hitro postala popularen rastlinski dodatek v ZDA in tudi v Evropi. Vendar pa združenje navaja, da ni razpoložljivih znanstvenih dokazov, na podlagi katerih bi lahko trdili, da lahko rastlina pomaga pri zdravljenju raka ali drugih bolezni pri ljudeh. Trenutni testi sicer obljubljajo veliko, vendar bo na uspešno dokazljive rezultate treba še nekoliko počakati, in sicer vsaj toliko, dokler ne bodo učinkovine testirane na ljudeh. Zato po mnenju združenja ostaja vpliv mačjega kremplja na zdravje ljudi nejasen.

Tradicija in ljudska medicina

Staroselci Južne Amerike so rastlino mačji krempelj uporabljali skozi stoletja v prepričanju, da lahko z njeno pomočjo ozdravijo ali omilijo najrazličnejše bolezni, kar ni presenetljivo, saj je mačji krempelj dokazano močan naravni antibiotik. Kot taka je rastlina seveda odlična izbira za izboljšanje in okrepitev naravne obrambe telesa. Vendar pa jo ravno iz tega razloga nekateri novodobni znanstveniki pri kroničnih boleznih imunskega sistema, kakršne so tuberkuloza, multipla skleroza in revmatoidni artritis, odločno odsvetujejo, ker menijo, da bi utegnila preveč spodbujati imunski sistem, kar bi simptome bolezni še poslabšalo.

Reakcije


Tudi posamezniki, ki so trpijo za alergijo, bi lahko reagirali na mačji krempelj. Med simptome se prištevajo srbenje, izpuščaji in celo vnetje ledvic. Pri eni študiji pa je prišlo celo do odpovedi ledvic pri pacientu z diagnoziranim lupus eritematozus. Ob prenehanju uživanja rastlinskega nadomestka, se je stanje ledvic pacienta izboljšalo. V Mehiki in Latinski Ameriki so kot mačji krempelj znane tudi rastline, ki sicer s samo vrsto Uncaria tomentosa niso v nikakršni povezavi. Za nekatere izmed njih pa je celo dokazano, da so toksične.

Previdnost v zvezi z uživanjem te rastline zato ni odveč.

V isti kategoriji: