Reševanje podatkov iz SSD diska

Poskrbimo za varnost podatkov v našem računalniku


Moderni računalniki imajo skoraj vsi hiter spominski medij, ki ne uporablja počasnih magnetnih plošč. Novejši SSD diski so izredno hitri in zanesljivi. Delujejo približno do 10x hitrejše od navadnih mehaničnih diskov. Poznamo pa tudi NVMe izvedbe, ki lahko zapisujejo od 5000 do 7000 megabajtov na sekundo in več. Zaradi vedno bolj razširjene uporabe omenjene tehnologije, je reševanje podatkov iz SSD diska vedno bolj zahtevana storitev. Pomembno pa se je zavedati, kaj lahko pričakujemo, če se nam pokvari osebni ali poslovni računalnik in kako zavarujemo svoje digitalne vsebine pred katastrofalno izgubo.

Zakaj so SSD-ji tako popularni?

Dolgo časa je veljalo, da so klasični mehanični trdi diski edina in glavna izbira za gamerske, poslovne in druge računalnike. Ko pa so prišli na trg SSD-ji, pa se je vse spremenilo. Ker ne uporabljajo magnetnih plošč, ampak spominske čipe so izredno hitri.

SSD disk
Reševanje podatkov iz SSD diska je ključna in visoko zahtevana storitev za varovanje vaših nezamenljivih digitalnih vsebin

Poleg tega pa potrebujejo veliko manj električne energije za svoje delovanje. Omenjene in druge prednosti so poskrbele, da so danes SSD-ji prisotni v praktično vsakem računalniku. To pa tudi pomeni, da je reševanje podatkov iz SSD diska zelo zahtevana storitev s strani mnogih osebnih in poslovnih oseb. Ker delujejo drugače kot mehanični trdi diski, je potreben popolnoma edinstven pristop, če želimo obnoviti shranjene digitalne vsebine, ki smo jih izgubili.

Zakaj pride do okvare spominskega medija v računalniku?

Vsaka računalniška komponenta je dokaj občutljiva na številne elemente. Električni udari, visoka vročina, vlaga in podobno lahko hitro načnejo delovanje ter zanesljivost elektronskih naprav. Obenem pa se lahko mehanične okvare pripetijo iz drugih razlogov, kot so udarci, tovarniške napake in podobno. 

Zgodnji opozorilni znaki okvare trdega diska v vašem računalniku

SSD-ji so narejeni tako, da imajo omejeno število zapisov in branj. To je omejitev tehnologije shranjevanja spominskih čipov na katero znanstveniki še niso našli odgovora. Omejitev zapisov je zelo visoka – odvisno je od vrste SSD-ja, velikosti in podobno. Brez skrbi pa lahko napravo uporabljamo tudi od tri do pet let in več. Zato je dobro vedeti, da je reševanje podatkov iz SSD diska morda potrebno, če smo prekoračili najvišje število zapisov. Praktično vsak proizvajalec SSD-jev nudi brezplačno programsko opremo, ki nam prikazuje zdravje našega spominskega medija.

Kako preprečimo izgubo shranjenih podatkov?

Neglede na vrsto, cenovni razred in tehnologije, ki jih naš računalnik uporablja smo vedno izpostavljeni izgubi podatkov. To pa zato, ker se okvara napajalnika, procesorja, diska ali drugega dela v računalniku lahko zgodi kadarkoli. Najboljša rešitev za primer reševanja podatkov iz SSD diska so varnostne kopije. Izdelamo jih lahko na USB ključ, zunanji trdi disk, strežnik v oblaku in podobno. Moderni operacijski sistemi imajo tudi vgrajene brezplačne programe, ki nam omogočajo hitro varnostno kopiranje podatkov.

Uporaba NAS osebnega strežnika pa je morda najboljša rešitev, kar se tiče shranjevanje podatkov. Omogoča nam, da brez težav shranimo raznovrstne podatke na trde diske ali SSD-je, ki delujejo neodvisno od našega računalnika.

V isti kategoriji: