Konopljin cvet

Zdravilne lastnosti in tveganja konoplje


Kaj konoplja zdravi

Zdravilne lastnosti konoplje so številne in obsežne. Že stoletja so rastlino uporabljali za zdravljenje bolečin in drugih bolezni, od starega Egipta in Kitajske do Grčije in Nizozemske. Čeprav je konoplja večino zadnjih 100 let preživela pod strogo prepovedjo, je v zadnjem desetletju prišlo do prepričljivega oživljanja raziskav o njenem potencialu za zdravljenje različnih bolezni in simptomov, vključno (vendar ne omejeno na) PTSP, kronične bolečine, tesnobe, depresije, avtizma, epilepsije, ADD / ADHD in odvisnosti.

Vrsički konoplje
Vrsički konoplje

Na bolj osebni ravni ljudje konopljo uporabljajo tudi za povečanje svoje ustvarjalnosti, produktivnosti in duhovne povezanosti.

V Sloveniji je največ literature na enem mestu zbrane na spletni strani KonopljaZdravi.

Tveganja konoplje

V primerjavi z večino zdravil in farmacevtskih izdelkov (vključno z aspirinom, ki vsako leto v ZDA ubije več tisoč ljudi) je konoplja izjemno varna. 

Odmerek, pri katerem umre 50 % vzorca živali, naj bi bil od 20.000 do 40.000-krat večji od povprečne vsebnosti “jointa”. To je približno enakovredno 680 kilogramov konoplje, porabljene v 15 minutah. Tudi s čistim izvlečkom THC bi moral človek, težak 79 kilogramov, zaužiti 53 g naenkrat – več kot 5.000-krat več od standardnega enkratnega odmerka. 

Konopljin cvet
Konoplja je v primerjavi z večino zdravil izjemno varna

Obstajajo pa tveganja, povezana s kajenjem konoplje. Ker izgorevanje sprošča ogljikov monoksid in druge škodljive kemikalije, lahko kajenje konoplje povzroči težave z dihali in pljučnega raka. Dim konoplje vsebuje 50 % več benzopirena in 75 % več benz[a]antracena v primerjavi s tobačnim dimom. Po drugi strani pa konoplja vsebuje tudi več kanabinoidov, ki imajo številne zdravilne in preventivne lastnosti.

Medtem ko vejpanje odpravlja številna dolgoročna tveganja, povezana s kajenjem, se tu še vedno sprošča amoniak. To lahko povzroči astmo, bronhialne krče in posledice na centralnem živčnem sistemu. 

Druga skrb, zlasti za ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, je vpliv konoplje na srčni utrip in krvni tlak. V eni izmed študij se je izkazalo tveganje za srčni napad pri mladih moških bolnikih 4,8-krat večje takoj po uporabi konoplje za 60 minut, verjetno zaradi zožanja gladke mišice koronarnih arterij. Pregled 34 poročil o primerih je pokazal tudi pomembno povezavo med uživanjem konoplje in kapjo, pri čemer se je po ponovni izpostavljenosti konoplji pojavilo veliko ponovitev kapi. 

Kljub temu, da ljudje pogosto uporabljajo tobak in alkohol ter konopljo, je težko ugotoviti vzrok teh težav. Pomembno je tudi ohraniti ta tveganja v perspektivi. Kot je poudaril psihiater in profesor nevropsihofarmakologije David Nutt, lahko tudi šport, seks in celo samo naprezanje na stranišču predstavljajo podobno tveganje za vsakogar z obstoječimi srčnimi težavami.

Medtem ko kronična uporaba konoplje verjetno poslabša kognitivne funkcije, ostali negativni učinki običajno izginejo v 25 dneh po abstinenci. Ena pomembna izjema je kronična uporaba, ki se začne v adolescenci. Ker kognitivne funkcije najstnikov niso dozorele, se pri njih lahko razvijejo dolgoročni kognitivni problemi, vključno z zmanjšano retorično sposobnostjo. 

Preberite tudi članek: Izdelki na osnovi konoplje

Konoplja ima več kot 25.000 možnih aplikacij, vključno s tekstilom, pisarniškim materialom in gradbeništvom.

Učinki konoplje na anksioznost in depresijo niso popolnoma razumljeni. Medtem ko nekateri pravijo, da lahko konoplja pomaga ublažiti takšna psihološka stanja, drugi menijo, da jih lahko poslabša. Potrebne so dodatne raziskave ob upoštevanju okoljskih in genetskih dejavnikov. 

Enako velja za shizofrenijo. Čeprav obstaja povezava med kronično uporabo konoplje in psihozo, ta povezava morda ni vzročna. Medtem ko je uporaba konoplje v zadnjih nekaj desetletjih vse bolj razširjena, so diagnoze shizofrenije ostale bolj ali manj enake.  Tudi če uživanje konoplje povzroči psihozo, je lahko pojav take bolezni bolj povezan z življenjskim slogom, ki pogosto vključuje družbeno stigmo in izgubo podpore družine.

Za nosečnice in doječe ženske je najbolje, da se izogibajo konoplji. Čeprav so raziskave omejene in pogosto kontradiktorne, obstajajo dokazi, ki povezujejo konopljo z zunajmaternično nosečnostjo, splavi, motnjami pomanjkanja pozornosti in nekoliko podpovprečno porodno težo. 

Zadnje vprašanje, ki prizadene zlasti dolgotrajne uporabnike konoplje, je sindrom kanabinoidne hiperemeze. To je redko zdravstveno stanje, za katerega so značilni slabost, bruhanje in trebušni krči, pa tudi kompulzivno namakanje v vroči kopeli. Ta se običajno preneha s prenehanjem uživanja konoplje. 

Vožnja po kajenju, vejpanju, zauživanju ali kakršnemkoli jemanju konoplje je močno odsvetovana. Čeprav mnogi ugotavljajo, da vozijo počasneje, vam konoplja tudi upočasni reakcije, kar predstavlja nevarnost na cesti.

Terapevtska uporaba

Medicinski učinki uporabe konoplje so številni in že poznani, seznam pa se nenehno daljša. Številni dokazi, pridobljeni iz dolgoletnih kliničnih raziskav, podpirajo uporabo pri zdravljenju slabosti in bruhanja pri rakavih bolnikih, ki se poslužujejo kemoterapije; sindromu izgube apetita in kaheksije pri bolnikih s HIV in rakom; spastičnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS); in nevropatskih ali kroničnih bolečin, kot je fibromialgija.

Video: Presenetljiva povezava med konopljo in zdravjem duha in telesa

Obetavne so tudi raziskave uporabe konoplje pri zdravljenju simptomov Tourettovega sindroma, poškodb hrbtenjače, Crohnove bolezni, sindroma razdražljivega črevesja (IBS), glavkoma, posttravmatske stresne motnje (PTSM), motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (angl. ADHD), migrene, tesnobe, shizofrenije, distonije in epilepsije.

V isti kategoriji: