Zunanji reflektorji za estetsko osvetlitev stavb


Kadar razmišljamo tem, da bi svoj dom, poslovno stavbo ali javno stavbo zunaj osvetlili, imamo v prvi vrsti v mislih varnost. Ponoči lahko osvetljava poskrbi za odganjanje nepridipravov, prav tako pa olajša pot vsem tistim, ki so za gibanje v okolici stavbe in dostop do nje pooblaščeni. Vendar pa imajo zunanji reflektorji še eno vlogo, in ta je povsem estetska. Z razsvetljavo poskrbimo, da se tudi v temi ali slabši vidljivosti stavba izpostavi in izstopi iz okolice, torej pridobi pomen.

Pri katerih stavbah je zunanja razsvetljava najbolj pogosta?

Največkrat se zunanji reflektorji uporabljajo za osvetlitev poslovnih in javnih stavb kot so šole ali občinska poslopja, pa tudi za cerkvene objekte in zgodovinsko pomembne objekte, na primer dvorce in gradove. Objekti so običajno veliki, kar pomeni, da je treba zunanjo razsvetljavo zelo dobro načrtovati in postaviti svetila tako, da stavbo zaobjamejo v celoti, ali pa izpostavijo le njen del – na primer pročelje, portal, zvonik, stolp … Kadar se načrtuje celotna osvetlitev, pa je načrtovanje še toliko bolj pomembno tudi zato, ker lahko osvetljava pomeni tudi velik strošek pri porabi električne energije. Prav zato se klasični zunanji reflektorji v zadnjih letih pogosto nadomeščajo z led svetili, ki imajo odlično svetilnost, a precej manjšo porabo.

Vse »pomembne stavbe« so običajno od zunaj razsvetljene s klasično barvo svetlobe, torej z belo svetlobo (hladno ali toplo, torej modrikasto ali rumenkasto obarvano), kadar želimo ustvariti posebne poudarke, pa se odločimo tudi za barvne luči. Včasih so te stalne, spet drugič pa se uporabijo ob posebnih priložnostih, na primer v decembrskem času, ob pomembnih dogodkih in prireditvah, ob obletnicah …

Zunanji reflektorji za estetiko zasebnih stavb

Tudi zasebne poslovne in bivanjske stavbe so lahko videti precej sanjsko, če jih zvečer in preko noči osvetlimo. Pri tem se za bivanjske stavbe običajno ne odločamo za velike zunanje reflektorje, temveč se raje odločimo za kombinacijo manjših in manj močnih, ki poskrbijo za posamezne poudarke. Tako so pogoste luči, ki obrobljajo celoten dovoz ali so enakomerno razporejene na pročelju stavbe, včasih pa tudi v njeni okolici, na primer gredicah in vrtu, ki jo obdajajo. In nenazadnje ni treba, da je neposredno osvetljena sama stavba – včasih dosežemo še lepši učinek, če na primer osvetlimo drevesa, stebre ali druge elemente okoli nje.

V isti kategoriji: