Ali je naložba v zlato pametna odločitev


Veliko ljudi nori za zlatom, saj mislijo, da je naložba v zlato najbolj stabilna možnost, ter mislijo da jih bo rešila v težkih časih. Dnevniki in portali nas konstantno obveščajo, da je naložba v zlato koristna in ena izmed najboljših idej. Ampak ali je taka naložba res pametna ideja? Eden izmed slabih razlogov je, da se zlato vedno pojavlja v naslovnicah. Ko neka investicija postane glavna novica, je to navadno znak, da se njeni dnevi bližajo koncu.zlato-bulioni
Ko se opazi, da ljudje okrog nas začnejo množično kupovati zlato, je najbolje stopiti nazaj in gledati kaj se bo zgodilo. Saj hiter denar, še ne pomeni dober denar. Veliko prodajalcev nam pravi da je zlato najbolj stabilna valuta, vendar se moramo zavedati, da kadar nam nekdo obljublja najboljše, to po navadi pomeni prevaro.
Podoben primer je pri investicijah, kjer pravijo da nepremičnine ne morejo izgubiti na vrednosti. Ko vidimo, da nam razne službe ponujajo ogromno zaslužke za relativno majhen vložen, potem moramo podvomiti in pomisliti kaj je narobe. Naložba v zlato ni najboljša proti inflaciji. Pri inflaciji je bolje vlagati v surovine, ki so bolj koristne. Tako je bolje vložen denar, kot pa v gram zlata, za katerega ne bomo dobili nič. Povpraševanje po zlatu pa vseeno vedno bolj narašča. Nekateri menijo, da naložba v zlato že od nekdaj velja kot varna naložba., zlasti v obdobju velikih gospodarskih pretresov. Seveda pa gre za dolgoročno naložbo, saj se cena zlata zaradi nihanja razpoloženja vlagateljev in spremenjene gospodarske aktivnosti nenehno spreminja.
Strah pred hiperinflacijo ima velik vpliv na ceno zlata, če je ta strah prisoten v večjih gospodarstvih. Čeprav ta strah močno vpliva na gibanje cen zlata, pa samo zlato ni »valuta v senci«. Še en faktor, ki vpliva na gibanje cene zlata, je moment. Če zlato naraste za 10%, se investicijske povpraševanje po zlatu poveča za skoraj 7%, kar lahko privede do samo-vzdržnega kroga, kjer rast cene povzroča nadaljnjo rast cene.

https://www.youtube.com/watch?v=6wp6RBc4kcg

V isti kategoriji: