Kamnoseštvo, je za vsakega?


Kamnoseštvo je starodavna veščina z dolgo tradicijo. V preteklosti je bilo sinonim za težko delo, ki so se ga lahko izučili le fizično močni posamezniki, saj je bilo povezano z velikim telesnim naporom, ki so mu bili kos le resnično krepki, zdravi in spretni ljudje. V današnjih časih, pa je za lepo izdelan kamnoseški izdelek potrebno predvsem znanje uporabe sodobnih tehnologij in nekaj ročnih spretnosti za končno obdelavo kamna. Fizična zmogljivost kamnoseka ni več toliko v ospredju, kot je bila v preteklosti. Kamnoseštvo (vmkunovar.si) se je iz preproste domače obrti razvilo v visoko tehnološko dejavnost. Vse delo je strojno opravljeno, v pomoč so mu tudi posebni računalniški programi. Ročno delo nastopi šele v zadnji fazi končne obdelave določenega izdelka.

Dandanes lahko stranke naročijo pri kamnoseških podjetjih različne izdelke kot so: kuhinjski pulti iz kamna, zunanje ali notranje stopnice, nagrobni spomeniki, kamniti kipi kot okras za vrtove itd. Obstaja veliko možnosti za izdelavo različnih izdelkov, ki si jih naročniki želijo, kamnoseki pa radi ustrežejo njihovim željam. Strankam predstavijo s pomočjo vizualne tehnike, kako bo končni izdelek iz kamna izgledal.

Ko vidijo, kakšen bo končen videz njihovega naročenega izdelka, se lahko pri nekaterih podrobnostih še premislijo, dodajo kakšno podrobnost oziroma se odločijo za drug material ali drugo barvo kamna. Če primerjamo kamnoseštvo nekoč in danes, se velike razlike kažejo tudi v obdelavi materialov. Dandanes so materiali, iz katerega so izdelani izdelki bolj odporni na morebitne poškodbe. To je še posebno pomembno pri kamnoseških izdelkih, ki so zunaj in so izpostavljeni različnim vremenskim razmeram, od vlage, mraza, dežja, snega in podobnega. Sodobna tehnologija in mojstrska obdelava kamna omogoča, da so kakovostni kamnoseški izdelki odporni tudi na vse zgoraj našteto in vam bodo služili in lepšali okolico vašega doma še dolgo vrsto let. Prav zaradi trajnosti izdelkov iz kamna so ti zelo primerni za uporabo tam, kjer bi drugi materiali začeli slej ko prej propadati. Kamnoseški izdelki pa ohranijo svojo lepoto, trdnost in odpornost tudi po več desetletij.

Danes kamnoseštvo vse bolj privlači tudi mlajše generacije, saj želijo s pomočjo kamna izraziti svojo kreativnost in domišljijo in nastajajo odlični izdelki lepega videza, ki krasijo marsikateri dom ali pisarno. Prirejajo se tudi razne umetniške kamnoseške delavnice, ki se jih lahko udeležijo zainteresirani posamezniki. Večkrat tovrstne delavnice presegajo tudi naše meje in udeležba na njih je mednarodna, kar gotovo predstavlja dobro promocijo za našo državo, ki se tudi na področju kamnoseštva odpira svetu. Kamnoseštvo torej tudi v sodobnem času ni izumrlo in pridobiva na veljavi.

Kdor želi imeti kakšen določen izdelek iz kamna ima na voljo celo paleto podjetij, ki se ukvarjajo s tovrstnimi izdelki. Veliko ponudnikov najdete tudi na spletu zato izbira ne bo težka. Imeti morate le pravo vizijo in strokovnjakom povedati vaše želje, ki vam jih bodo zagotovo uresničili. Izdelki iz kamna niso poceni, a če si želite nekaj trajnega, unikatnega in lepega, nikakor ne oklevajte, pripravite denar in se obrnite na dobrega kamnoseka, ki do potankosti obvlada svoje strokovno delo in bo ustregel vsem vašim zahtevam glede želenega izdelka.

V isti kategoriji: