Stružne ploščice

Izbira najprimernejše stružne ploščice


Če vas zanima nakup stružne ploščice, se morate med drugim vprašati tudi, kakšna je najboljša geometrija za grobo in končno obdelavo. Pri končni izbiri je odločilno, ali izvajate grobo obdelavo, končno obdelavo ali pa zgolj nekaj splošnega struženja.

Za grobo obdelavo in splošno struženje je najboljša izbira negativna ploščica, ker zaradi močne oblike in debeline omogoča globlje globine reza in večje pomike.

Najboljša geometrija in oblika stružne ploščice za grobo ali končno obdelavo?

Če izvajate grobo obdelavo, je ključno, da uporabite lomilec odrezkov za grobo obdelovanje. To namreč omogoča, da se boste lahko spopadli z obremenitvijo odrezkov in globino reza. Za vse lomilce odrezkov je značilno, da imajo minimalno globino. Ta je potrebna za delovanje lomilca odrezkov.

Stružne ploščice za rezalna orodja
Stružne ploščice se uporabljajo kot rezalni robovi za rezalna orodja, kot so držala orodij za struženje in rezkanje. Geometrija stružnih ploščic, toleranca, mere in terminologija temeljijo na standardih ISO.

Za izdelovanje najboljšega izdelka je pravilen pristop izbira ploščic za stružne nože. Zelo pomembno pa je vedeti, kakšen je končni izdelek. Dobro je tudi vedeti, kaj je namen izdelka oziroma njegova uporaba. Za pravilen izbor orodja se lahko odločite, ko poznate velikost, kakovost materiala, končno trdoto, končno obliko in končno površinsko obdelavo.

Oznaka stružnih ploščic

Stružne ploščice so označene po posebnih standardih. To je koristno, zato ker lahko kljub različnim dobaviteljem naročate enako obliko stružnih ploščic, ki so kompatibilne z izbranim orodjem.

Prva črka oziroma prva označba stružne ploščice pove osnovno obliko. S črka na primer pove, da je ploščica kvadratne oblike. Oblika ploščice je lahko tudi trikotna, romboidna, nenazadnje tudi romb. Izbira primerne oblike je eden od bolj pomembnih dejavnikov, ki narekujejo uspešnost stružnega procesa. Sama oblika se izbira glede na držala, ki jih že imate. V primeru da izvajate struženje z držali, ki jih že imate, to pomeni, da je izbor že narejen.

V tem videoposnetku smo poskušali za vas odpraviti zmedo glede stružnih ploščic.

Druga oznaka oziroma druga črka stružne ploščice predstavlja prosti kot pod rezalnim robom. Črka N pomeni, da pod rezalnim robom ni prostega kota oziroma je kot 0 stopinj. Črka pa na primer pomeni, da je prosti kot pod rezalnim robom 11 stopinj. Prosti kot pod stružnim robom igra pomembno vlogo v različnih primerih, na primer pri grobem obdelovanju zunanjih stružnih površin je treba izbrati N.

Za fino obdelavo in za notranje struženje izberite stružne ploščice, ki imajo prosti kot pod stružnim robom.

V isti kategoriji: