Alergije pri psih so vedno bolj pogoste

Različne alergije pri psih


Naši štirinožni kosmati prijatelji lahko izkusijo številne alergije. V glavnem jih povzročajo paraziti, nepravilna prehrana in številni alergeni, kot so piki čebel, alergije na določena cepiva ipd. V vsakem primeru moramo biti pazljivi, da hitro opazimo znake težav. Tako se bomo izognili resnim zdravstvenim posledicam, ki jih lahko utrpi naš kuža. Obenem pa bomo v primeru težav lahko hitro poiskali pomoč. Seveda je tudi pomembno, da prepoznamo vzrok alergije pri psih, saj bomo tako lažje odstranili nevarne elemente iz njihovega okolja.

Občutljivost na hrano pri psih je pogosta

Prebavni sistem pri psih je izredno močan in odporen. So potomci volkov, zato lahko prebavijo tudi bolj surovo hrano. Je pa res, da so kljub temu občutljivi na številno hrano, ki jim ob užitju povzroči veliko težav. Resne alergije pri psih povzročijo močan odziv imunskega sistema. Ta se pokaže v zatekanju obraza, srbenju kože, težavah s prebavo ipd. Zelo pogosta znaka alergijskega odziva sta driska ali bruhanje, če naš pes poje hrano na katero je alergičen.

Pes
Alergije pri psih se pojavi pri vseh starostih in pasmah

V redkih primerih je tudi mogoč pojav anafilaksije. To je izreden odziv imunskega sistema, ki povzroča zatekanje obraza, grla, jezika, kot tudi izpuščaje po telesu. Stanje je v tem primeru zelo resno, saj lahko trpeč pes tudi umre.

Nekateri psi pa samo slabo prenašajo določene vrste hrane. Pri zaužitju dobijo drisko ali druge blažje težave, imunski sistem pa se ne aktivira. Priporočeno je, da za občutljive psi kupujemo posebno hrano, ki je izredno blaga za prebavo.

Pomankanje vitaminov in mineralov povzroči alergijo pri psih

Nekakovostna prehrana lahko sčasoma povzroči številne alergije pri psih vseh starosti in pasem. Te niso nujno odziv na samo hrano, ampak na pomankanje določenih mineralov in vitaminov. Koža našega psa lahko postane rdeča in srbeča, prebava postana slabša, ter se mu tudi zniža nivo energije. Imunski sistem, ob pomankanju ključnih mineralov in vitaminov, sprosti histamin. To je naraven odziv na razdraženost v telesu.

Alergija na hrano pri psih: vzroki, diagnoza in zdravljenje

Naloga histamina je, da prizadet del telesa očisti tujka, ki povzroča razdraženost. Na žalost pa v tem primeru ne more opraviti svoje naloge, saj je težava v podhranjenosti s ključnimi snovmi v samem organizmu. Histamin tudi povzroči vnetja, ki so del naravnega procesa zdravljena. Na žalost pa lahko dolgotrajna vnetja našemu kužku povzročijo številne težave, kot je propadanje celic, ki ga povzroči oksidativni stres.

Vnetja kože povzročijo paraziti

Veliko vnetij pasje kože povzročijo paraziti, kot so bolhe. Seveda pa imata vloge pri tem tudi nepravilna prehrana in dejavniki v okolju našega psa. Nekateri psi so občutljivi na ugrize bolhe, kar ima kot posledico vnetje kože. Ta se v veliki meri vname pri repu, kjer bolhe tudi grizejo našega psa.

Tačke in ušesa pa pogosto zatečejo prve pri alergijah pri psih na hrano. Omenjeno stanje lahko spremlja tudi bruhanje, driska in drugi gastrointestinalni simptomi.

Psi so tudi občutljivi na prah, plesen in cvetni prah. V vsakem primeru je najbolje, če redno čistimo okolje v katerem naš pes živi. Priporočljivo je tudi redno krtačenje kožuha oziroma dlake, saj tako zagotovimo, da se na našem psu ne nabira umazanija. Vsem alergijam pri psih je dobro čimprej priti do dna, saj se lahko na prizadetem delu kože pričnejo nabirati bakterije, ki težavo še dodatno poslabšajo. Obenem pa naš kuža lahko razvije številne bolezni, ki so nevarne za njegovo zdravje.

V isti kategoriji: