Zakaj se je pametno odločiti za talno gretje


Ste vedeli, da talno gretje v resnici velja za enega od najstarejših načinov centralnega ogrevanja prostorov? To obliko gretja so namreč uporabljali že pred več kot dvema tisočletjema. Ne glede na to, pa je z njim povezanih kar nekaj pomislekov. Nekateri celo menijo, da je škodljivo za naše zdravje. A če preverimo vse raziskave, lahko hitro ugotovimo, da talno gretje v naš dom lahko prinese veliko več prednosti kot slabosti.

Bistvena prednost talnega gretja je zagotovo nizkotemperaturni sistem, ki poskrbi za učinkovito enakomerno porazdelitev toplote po vsej površini. Ob uporabi te vrste gretja vam torej ne bo toplo samo v noge, temveč vas bo segreti zrak ogreval enakomerno po celem delu telesa.

Ob uporabi talnega gretja je kakovost življenja višja

Seveda je temperatura zraka pri talnem gretju ob tleh res višja ter upada proti stropu. A takšna razporeditev temperature je za ljudi pravzaprav zelo ugodna. Posledično je tudi kakovost našega življenja oziroma bivanja precej višja. Pri uporabi takšnega gretja se dviguje tudi precej manj prahu, prav tako je tudi sam zrak manj izsušen.

Bistvena prednost talnega gretja je zagotovo nizkotemperaturni sistem, ki poskrbi za učinkovito enakomerno porazdelitev toplote po vsej površini.

Ker je zrak manj izsušen, je njegova relativna vlažnost precej višja. Med ključne prednosti ne smemo pozabiti umestiti še estetski pa tudi funkcionalni vidik. Napeljava je skrita pod talno oblogo, zato ne potrebujemo grelnih naprav. Na ta račun pa seveda pridobimo še kar nekaj dodatnega prostora. Enako bivalno ugodje pa se lahko doseže pri nižji temperaturi kot na primer v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem. To pa pomeni tudi do kar 15 % prihranka pri porabi energije za ogrevanje.

Morebitne slabosti talnega ogrevanja

Ne glede na to, da je torej talno ogrevanje povsem varna pa tudi zdrava oblika ogrevanja prostorov, pa je vendarle treba omeniti še morebitne slabosti. Strokovnjaki med slabosti navajajo počasnejšo odzivnost na spremembe temperature in na nekoliko večjo investicijo. V primerjavi z radiatorskim sistemom je v povprečju dražja za približno petino oziroma za 20 %.

Ugoden vpliv talnega gretja tudi na mikroklimo

Sicer pa talno gretje zelo dobro vpliva tudi na prostorsko mikroklimo. To pripomore k zmanjševanju pojava alergij ter občutljivosti na prah. V nasprotju s tem pa gretje s pomočjo radiatorjev zaradi toka toplega zraka, ki ga ustvarja, dviga hišni prah. To pa seveda lahko kar precej škoduje alergikom.

Preberite si še naslednji članek: Učinkovita uporaba LED reflektorjev

LED reflektor je lahko izredno majhen in obenem oddaja veliko svetilnost. To pomeni, da jih lahko namestimo skoraj kamorkoli in obdržimo funkcionalnost večjega tradicionalnega svetila.

V isti kategoriji: