Ustvarimo popolno kopijo našega trdega diska


Izdelava varnostnih kopij je močno priporočena za mala in velika podjetja ter tudi osebne uporabnike. Dovolj je že, če kritične podatke prenesemo na USB ključ, prenosni trdi disk, NAS sistem ali drugam. Res pa je, da če se nam bo okvaril operacijski sistem, bomo mogli ponovno namestiti vse programe, vnesti gesla in uporabniška imena v aplikacije, nastaviti požarni zid ipd. Če tega ne želimo početi, je najboljša rešitev kloniranje diska, saj tako ustvarimo identično kopijo našega trenutnega operacijskega sistema in vseh podatkov.

Poskrbimo za nemoteno delovanje računalnika

Današnji splet je poln nevarnih programov in drugih neželenih vsebin, ki nam povzročijo škodo v operacijskem sistemu. Tako se hitro zgodi, da nam prenesena aplikacija iz neznanega vira v računalnik namesti viruse. Te virusi pa močno upočasnijo delovanje operacijskega sistema ali pa ga popolnoma onesposobijo. V tem primeru si lahko hitro pomagamo, če imam izdelano kopijo oziroma klon diska v našem računalniku. Vse, kar moramo v tem primeru storiti, je da zamenjamo disk ali pa prenesemo podatke iz klona na trenutni disk. Tako bomo povrnili računalnik v delujoče stanje preden je virus ali drug nezaželen program storil škodo. Pomembno je, da si kritične podatke pogosto shranjujemo na USB ključ, NAS sistem, v oblak ali drugam, kjer bodo na varnem v primeru okvare računalnika.

Izdelava varnostnih kopij je močno priporočena za mala in velika podjetja ter tudi osebne uporabnike. Dovolj je že, če kritične podatke prenesemo na USB ključ, prenosni trdi disk, NAS sistem ali drugam.

Usposobimo več enakih računalnikov hkrati

Podjetja imajo pogosto v lasti več računalnikov z enakimi ali zelo podobnimi strojnimi komponentami. V tem primeru je idealno, če uporabimo kloniranje diska za nadgradnjo ali namestitev operacijskega sistema. Enako pa lahko storimo, če kupimo več enakih računalnikov brez Windows, Linux ali drugega operacijskega sistema. S kloniranjem že delujočega računalnika lahko hitro usposobimo tudi ostale računalnike. Dovolj je, če na en sistem namestimo vse gonilnike, programe, antivirus in požarni zid ipd. Nato pa disk večkrat kloniramo na druge trde diske ali SSD-je, ter jih vgradimo v še nedelujoče računalnike. S tem močno pohitrimo pripravo prenosnikov, namiznih računalnikov in drugih sistemov na delo. V primeru okvar pa hitro poskrbimo, da ponovno vzpostavimo računalnik v delujoče stanje.

Nadgradimo trdi disko na hitrejši SSD

Eden izmed namenov kloniranja diska je nadgradnja na hitrejši spominskih medij. Dandanes ima še vedno veliko računalnikov vgrajene klasične trde diske. Te so sicer zelo zanesljivi, vendar prebirajo in zapisujejo podatke dokaj počasneje od SSD-jev. V primeru, da imam operacijski sistem že nameščen na trdem disku, ga lahko prenesemo na SSD. 

Pri kloniranju diska iz trdega diska na SSD moramo biti pazljivi, da izberemo SSD enake velikosti, kot so vsi zapisani podatki na trdem disku. Če je naš trdi disk velik 500GB, in imamo zapisanih 120GB podatkov, bomo potrebovali SSD z vsaj 120GB ali večjo kapaciteto spomina.

Najbolje je, da kloniranje kateregakoli spominskega medija opravijo strokovnjaki iz specializiranih servisov in računalniških trgovin. Tako se bomo izognili poškodbam diskov in drugih računalniških komponent ter programske opreme. Sama storitev pa bo opravljena hitro in kakovostno ter po dostopni ceni.

Preberite si še članek kjer je glavna temareševanje podatkov iz SSD diska“.

V isti kategoriji: