prehranska dopolnila

Primerna izbira prehranskih dopolnil


Dejstvo je, da so prehranska dopolnila postala zelo priljubljena. Nekateri celo menijo, da bi jih morali nujno vključevati v svoj vsakdanjik. Kljub temu pa moramo biti tudi pri teh izdelkih izjemno previdni. V prvi vrsti seveda ni nujno, da kupimo čisto vse dodatke k prehrani, ki nam jih svetuje okolica. Ko pa jih kupujemo, moramo biti zelo previdni, kje jih kupujemo oziroma kdo je njihov proizvajalec.

Izbira prehranskih dopolnil je seveda v veliki meri odvisna tudi od vaše starosti. Če ste mlajši, zagotovo ne boste izbrali dopolnila k prehrani, ki je namenjeno predvsem starejšim ljudem.

Uravnotežene prehrane ne smejo zamenjati prehranska dopolnila

Eno od prvih pravil, ki se jih morate pri nakupovanju prehranskih dodatkov zelo dobro zavedati, je tudi to, da ti v nobenem primeru ne smejo oziroma ne zmorejo zamenjati vloge uravnotežene prehrane. Čeprav je zavest o tem, kako pomembna je zdrava prehrana in primeren vnos hranil, pa si za samo prehranjevanje še vedno vzamemo bistveno premalo časa.

Prehranska dopolnila so izdelki, namenjeni zagotavljanju hranilnih snovi
Prehranska dopolnila so izdelki, namenjeni zagotavljanju hranilnih snovi, ki morda manjkajo v vaši prehrani. Običajno se jemljejo v obliki tablet, kapsul ali praškov ali kot tekoči napitek.

Kljub omenjenemu bi imel rad skoraj vsak od nas kar se da dober nadzor nad zdravjem in dobrim počutjem. Posledično zmotno vrzel najraje zapolnjujemo kar z izbiro prehranskih dopolnil. Strokovnjaki pa nas ob tem svarijo, da prehranska dopolnila ne smejo nadomeščati uravnotežene prehrane, temveč jo lahko kvečjemu samo dopolnjujejo, na kar kaže tudi njihovo ime.

Kdaj je jemanje prehranskih dopolnil najbolj smiselno?

Prehranska dopolnila naj bi bilo smiselno jemati zlasti tedaj, kadar pride do povečanih potreb po mikrohranilih ali pa do njihovega pomanjkanja.

Večje potrebe po dopolnilih k prehrani imamo v določenih obdobjih življenja, na primer v obdobju rasti, rodni dobi, v času pubertete, med nosečnostjo, menopavzo, ob večjih športnih obremenitvah, v starosti. Pomanjkanje teh seveda povzroča bolezni in tedaj je torej treba hranila v telesu v primerni količini seveda nadomestiti.

NAJBOLJŠI (IN NAJSLABŠI) ČAS DNEVA, DA VZAMETE SVOJE PREHRANSKE DODATKE. Kdaj je treba jemati prehranske dodatke? Kateri čas dneva in naj bo po ali pred obrokom? Ali medsebojno delujejo? Kaj pa pripomočki za spanje, zeliščni čaji in maščobi topni vitamini? Dr Rajani odgovarja na ta vprašanja glede vitaminov in kože, vključno z dodatki kolagena, vitamini A, D, K, K2 E in ribjim oljem.

To pomeni, da se prehranska dopolnila nikakor ne smejo uživati kar vsevprek. Podobno kot zdravila namreč lahko med samo součinkujejo, lahko celo učinkujejo na zdravila, ki jih pa nujno potrebujete.

S prehranskimi dopolnili ne eksperimentirajte

Uživanje dopolnil k prehrani tako v resnici nikoli ne bi smelo biti eksperimentalno.

To bi namreč zlahka vodilo v odvisnost od trendov in od novosti.

V isti kategoriji: