Oluščena konopljina semena

Uporaba semen iz konoplje


Za konopljina semena je značilno, da so rjave barve ter so zelo bogata z beljakovinami, zdravimi maščobami, vlakninami. Imajo antioksidativni učinek ter izjemno ugodno vplivajo na zmanjševanje simptomov pri številnih vrstah bolezni. Krepila naj bi zdravje srca. Pozitivno vplivajo tudi na kožo in sklepe. So hrustljava in nekoliko oreškastega okusa. Posledično se izvrstno podajo v različne recepte.

Na voljo sta dve vrsti semen: neoluščena in oluščena konopljina semena. Obe vrsti sta primerni za uživanje. Semenska lupina konoplje vsebuje veliko koristnih sestavin. Posledično so vsebinsko bolj hranljiva neoluščena semena. Ta namreč vključujejo zelo širok nabor mineralov ter vitaminov.

Prijetnega okusa in hrustljave strukture

Večina meni, da so semena konoplje zelo prijetnega okusa, prija pa jim tudi to, da hrustajo. Takšna semena se seveda lahko odlično podajo k najrazličnejšim jedem, in to ne glede na to, ali gre za prigrizek, malico ali pa za dodatek hranljivim obrokom.

Oluščena konopljina semena v namazu.
Oluščena konopljina semena lahko uporabite za odličen namaz.

V kuhinji lahko oluščena konopljina semena na primer koristno uporabljate za vse vrste namazov, za napitke, juhe, glavne jedi, za sladice, ne nazadnje tudi za peko peciva ali pa kruha.

Kaj dosežemo z mletjem konopljinih semen

Seveda neoluščena ali pa oluščena konopljina semena tudi zmeljemo. Praviloma pri mletju takšnega izdelka lahko dobimo dva produkta: konopljino olje in konopljino pogačo oziroma proteine. Oba izdelka pa sta seveda izjemno uporabna v kulinariki. Lahko ju vključite v jedilnike na mnogotere načine.

Za proteine konoplje je na sploh značilno, da vsebujejo zelo bogat vir beljakovin, posledično jih neredko uporabljajo tudi športniki.

Za izboljševanje zdravja srca in ožilja

Seveda pa neoluščena ali pa oluščena konopljina semena lahko zelo dobro pripomorejo k še boljšemu počutju pa tudi zdravju. Vsebujejo namreč visoko vsebnost omega 3 maščobnih kislin, prav tako zdravo razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Konopljino seme pa vključuje tudi visoko raven arginina, torej aminokisline, ki se spremeni v dušikov monoksid. Slednji pa je, kot vemo, nujno potreben za širjenje žil ter arterij. Stene žil tako pomaga ohranjati elastične in gladke.

Prednosti konopljinih semen

Uživanje zdrave prehrane, tudi z uporabo semen konoplje, in redna telesna aktivnost lahko torej bistveno pripomoreta k učinkovitemu zmanjševanju tveganja za srčne bolezni.

V isti kategoriji: