Prepoznajte ovulacijo in zanosite takoj


Znaki ovulacije se samo malenkost razlikujejo glede na posamezno žensko. Pri nekaterih so osnovni znaki zelo jasni in očitni, pri drugih malo manj. Nekatere že zaradi bolečih jajčnikov vedo, da ovulirajo, nekatere bolečin sploh ne čutijo. Druge imajo težke in boleče prsi, druge teh znakov ovulacije ne zaznajo ali jih spregledajo. Plodne dneve je možno izračunati na podlagi telesnih simptomov ali pa jih določimo s pomočjo ovulacijskega testa iz lekarne.

Računanje ovulacije na podlagi menstruacije

Na podlagi menstruacije je možno izračunati tudi ovulacijo oziroma približne dneve ovuliranja. Metoda računanja ovulacije je primerna samo za ženske, ki imajo redno menstruacijo. Dozorelo jajčece se iz jajčnika izloči in potuje po jajcevodu v maternico na polovici menstrualnega cikla. V primeru, da ima ženska 30 dnevni ciklus, se to zgodi približno 15 dni po zadnjem dnevu zadnje menstruacije. Ženska je tako najbolj plodna dva dni pred tem in dva dni po tem času. V tem času je največja možnost za zanositev, tako, da morate v tem času opraviti največ spolnih odnosov brez zaščite.

Test ovulacije iz lekarne

V primeru nerednih menstruacij računanje ovulacije ni možno. Bolj zanesljiva metoda določanja plodnih dni je lekarniški test. Nekje na sredini menstrualnega ciklusa kupite lekarniški test, ga vzemite iz embalaže in se na paličico polulajte. Na podlagi stopnje luteinizirajočega hormona v urinu boste videli, kdaj sledijo plodni dnevi. Približno 24 do 36 ur pred ovulacijo se začne hormon naglo dvigovati. Najvišja plodnost je med najvišjo ravnjo hormona in naslednji dan po dvigu hormona.

Preberite si še naslednji članek: Medicinski pripomočki za kopalnice in sanitarije

Toaletni stol je namenjen osebam z omejeno gibljivostjo. Stol ima hkrati štiri funkcije: lahko ga uporabljamo kot toaletni stol, kot povišica za WC školjko, kot podpora za WC školjko ali kot sedež za tuš.

Telesni znaki ovulacije in zanositev

Obstajajo tudi bolj telesni znaki ovulacije, ki so pri nekaterih ženskah bolj izraziti. Med ovulacijo je količina izločene snovi iz maternice večja, kot ponavadi. Ženska ima tudi malce povišano telesno temperaturo, zaradi ravni progesterona v telesu. Nekatere ženske doživljanjo bolečine v trebuhu ali na področju jajčnikov. Prihaja tudi do zbadanja ali tope bolečine, ki se pojavlja in pojenja. Nekatere ženske doživljajo tudi zelo povečan libido in povečano željo po spolnosti. 

Malo bolj boleči telesni znaki ovulacije

Malce bolj boleči znaki ovulacije so tudi:

  • Glavoboli,
  • Migrene,
  • Slabost,
  • Občutljive in boleče prsi,
  • Prebavne motnje in napihnjenost.

Prehranski dodatki za izboljšanje plodnosti

Obstajajo tudi posebni naravni prehranski dodatki za izboljšanje ovulacije in plodnih dni. Pomembno je, da prehranska dopolnila vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante za celovito zaščito telesa. Taka prehranska dopolnila izboljšujejo imunski sistem in povečajo plodnost, saj telo dobi dovolj energije za sprožanje spolnih hormonov.

Preberite si še naslednji članek: Kako izbrati prava korekcijska očala?

V isti kategoriji: