Pot posameznika do boljšega življenja


Vsak izmed nas se znajde v situaciji, ko nismo prepričani, kako nadaljevati z življenjem. Ne zavedamo se jasne poti, ki bi nas privedla do bolj polnega in srečnega življenja. Čeprav je morda to sprva nerazumljivo, vendar je to lahko začetek osebne rasti. To je priložnost, da pričnemo izboljševati malenkosti v svojem življenju in okolju. Tega ne potrebujemo storiti sami, saj imamo na voljo veliko orodij in ljudi, ki nam lahko pomagajo. Psihoterapija je lahko v tem primeru zelo dobro orodje, saj nam preko pogovora s psihoterapevtom omogoča, da si lahko ponovno zastavimo cilje. 

Osebna rast zahteva veliko truda
Dejstvo je, da je za vsak napredek potrebno vložiti veliko truda.

Kaj zajema osebnostna rast?

Dejstvo je, da je za vsak napredek potrebno vložiti veliko truda. Osebna rast zahteva tudi veliko truda, saj se mora posameznik spremeniti na enem ali več sledečih področjih, ki pa so:

  • Mentalno zdravje
  • Psihična moč
  • Socialne sposobnosti
  • Nadziranje in izražanje čustev
  • Pogled na sebe in na svet

Če izboljšamo zgoraj omenjene lastnosti naše psihološke in fizične sestave, bomo lažje dosegli cilj srečnega in produktivnega življenja. 

Pomoč psihoterapevta pri osebni rasti

Nič ni narobe, če poiščemo pomoč psihoterapevta, ko želimo stopiti na pot samospoznanja. Tako bomo dobili profesionalno pomoč izkušenega terapevta, ki ima globoko znanje človeške psihologije. To pa nam bo pomagalo pri:

  • Boljšemu počutju glede nas, kot posameznika
  • Razumevanju naše družine in družinskih težav
  • Prepoznavanje prijateljev, ki imajo pozitiven ali negativen vpliv na našo osebno rast
  • Lažje prenašanje težav in konfliktov na delovnem mestu
  • Razumevanje pomena počitka 

Psihoterapevt nam bo tudi pomagal prepoznati različne težave v osebnem in poslovnem življenju, ki zavirajo naš napredek. Obenem pa nam bo pomagal razviti tehnike in orodja, ki nam bodo pomagali s srečevanjem in premagovanjem ovir in izzivov v vsakodnevnem življenju.

Preberite si še naslednji članek: V čem se izgorelost loči od delovne izčrpanosti

Razlikujemo med delovno izčrpanostjo (angl. wornout) in izgorelostjo (angl. burnout). Tako kot za depresivnost in več drugih telesnih bolezni je tudi za ti stanji značilna kronična utrujenost, vendar pa imata različen vzrok in tudi posledice. 

Osebne težave nam preprečujejo in zavirajo osebno rast

Eden izmed najpomembnejših korakov, kar se tiče osebne rast, je da najdemo glavne vzroke naših osebnih težav. Veliko ljudi razvije zasvojenost na alkohol, droge, hrano in druge substance, saj se na ta način soočajo z raznimi travmami iz preteklosti. Če to dovolj dolgo počnemo, pa sploh ne vemo, da imamo težave.

S psihoterapijo pa lahko najdemo vzroke teh težav in jih pozdravimo preko pogovora ter različnih vaj. Res je, da je to lahko dokaj čustven postopek, vendar nam bo terapevt stal ob strani vsak trenutek. Terapija je tudi najboljši način, da prenehamo z nezdravimi navadami, ki nam omejujejo svobodo, zdravje in voljo do življenja.

Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si lahko zasledimo veliko število poučnih člankov, kar se tiče osebne rasti. To pa je tudi pravi naslov, če potrebujemo pomoč z duševnimi motnjami, kot je depresija, anksioznost, mejna osebnostna motnja ipd.

V isti kategoriji: