Cene nepremičnin v Istri – še vedno priljubljena destinacija


Hrvaška Istra je postala ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij, privlačna tudi za nakup nepremičnin. Slovenci, ki imajo tam svoje domove, so še vedno pomemben del trga, a vse več zanimanja kažejo tudi Avstrijci in Nemci. Cene nepremičnin v Istri so pričakovano visoke, a so v zadnjem času še bolj poskočile, deloma zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje. Ta sprememba je vplivala na več dejavnikov, med drugim tudi na dvig cen nepremičnin tudi za nepremičnine Istra Umag.

Čudoviti sončni zahodi s pogledom na morje – nepremičnine v Istri ponujajo edinstveno doživetje.

Privlačnost nakupa stanovanj čez mejo

Mnogi prebivalci Istre se odločajo za nakup stanovanj na hrvaški strani meje, saj so cene tam še vedno nekoliko nižje kot v Sloveniji. Pred leti je bilo mogoče kupiti nepremičnino po ceni približno 1.300 evrov na kvadratni meter, danes pa so cene precej višje, presegajo celo 4.000 evrov na boljših lokacijah, kot je na primer Rovinj ali ob morju.

Naložbe v nepremičnine na Hrvaškem

Investiranje v nepremičnine na Hrvaškem v preteklih osmih letih se je izkazalo za donosno potezo. Toda ali obstaja še prostor za uspešne posle danes? Strokovnjaki opozarjajo, da je ključno vprašanje, kam in kako investirati, da bo naložba smiselna in optimalna glede na trenutne razmere. Slovenski podjetniki se vse bolj usmerjajo v nakup zemljišč za gradnjo večstanovanjskih objektov ali v nakup privlačnih nepremičnin z dobro lokacijo ali v fazi gradnje za nadaljnjo širitev.

Smiselne naložbe v turistične kapacitete

Naložbe v nepremičnine, namenjene oddajanju v turistične namene, ostajajo smiselne, saj povpraševanje po njih nenehno narašča. Trg za takšne nepremičnine je živahen, kar omogoča hitro najdbo potencialnih najemnikov, še posebej z uporabo spletnih platform, kot sta Booking in Airbnb. Turistične kapacitete so običajno zasedene od maja do oktobra, na bolj privlačnih lokacijah pa tudi dlje. To zagotavlja stabilen donos, ki pokriva stroške vzdrževanja ter omogoča ohranjanje in izboljšanje standarda, hkrati pa povrne vložena sredstva.

Najbolj iskana stanovanja ali apartmaji pri sosedih so običajno veliki do 65 kvadratnih metrov, z eno ali dvema ločenima spalnicama, dnevno sobo, jedilnico in drugimi spremljajočimi prostori ter po možnosti večjim balkonom ali teraso. Stanovanja v cenovnem razponu do 200 tisoč evrov se prodajajo hitro, medtem ko se dražja prodajajo počasneje. Hiše se prodajajo v razponu do 400 tisoč evrov, pri čemer trg nad to ceno postaja manj aktiven. Cene zemljišč se gibljejo od 120 do 300 evrov na kvadratni meter in več, odvisno od lokacije in drugih dejavnikov.

Pričakovana gibanja na trgu nepremičnin v Hrvaški

Zanimanje za prihodnje gibanje cen nepremičnin na Hrvaškem je visoko med prihodnjimi vlagatelji, ki upajo na padec cen in ugodno priložnost za dober zaslužek. Nadaljnje izjemne rasti cen nepremičnin, kot smo jim bili priča v zadnjih letih, najverjetneje ne bo. Kljub visoki stopnji rasti v preteklosti ni pričakovati znatnih padcev, čeprav se trg ohlaja. V prihodnjem letu se po vsej verjetnosti pričakujejo podobne cene nepremičnin kot letos, z manjšo možnostjo korekcije. Pričakuje se predvsem manjša korekcija cen novogradenj in starejših nepremičnin.

Kljub gradnji nepremičnin v nezmanjšanem tempu se ob morebitnem zmanjšanju povpraševanja pričakuje postopno znižanje cen novogradenj, vendar pa se bistvenega znižanja v trenutnih pogojih ne pričakuje. Dobro locirane nepremičnine vedno ohranjajo vrednost, ne glede na gibanje cen. Lokacija je eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri nepremičnine, in dodaja, da lahko pri teh nepremičninah celo pričakujemo rahlo rast cen.

V isti kategoriji: