Kdaj se odločiti za obnovo fasade?


Obnova fasade je pri vsaki hiši slej kot prej nujna, saj je fasada ogledalo hiše in ohranja vrednost nepremičnine. Strokovnjaki svetujejo obnovo fasade vsakih 10 let. Razlogov za obnovo fasade je lahko več: nevšečnost barve, slaba izolacija, poškodbe na fasadi, plesen in kondenzacija, zaradi katerih je lahko fasada tudi nevarna za zdravje.

Z obnovo fasade se bo izboljšala toplotna izolacija, poraba energije bo manjša in s tem tudi stroški, ki se lahko zmanjšajo za kar 60%, izboljšala pa se bo tudi kvaliteta bivalnega okolja ter zvočna izolacija.  Obnova fasade tudi onemogoči toplotne mostove in omogoči hiši da zadiha. V kolikšni meri se bodo te stvari izboljšale pa je v veliki meri odvisno od debeline in kakovosti izolacijskih plošč.

Ko se odločamo za obnovo fasade se seveda lahko posvetujemo tudi s strokovnjaki, ki nam bodo znali svetovati in najti pravo rešitev. Strokovnjaki pregledajo hišo, ugotoviti morajo ali se kje nahaja plesen ali kondenzacija. Na določenih objektih zunanja izolacija ni mogoča, starejši objekti imajo drugačne zahteve… Strokovnjaki vam lahko pomagajo tudi pri odločanju kakšne materiale uporabiti, in pomagajo najti najboljše materiale, ki so cenovno dostopni za vas.

kdaj-se-odlociti-za-obnovo-fasade

V postopku obnove fasade se odstrani zaključni sloj obstoječe fasade, sledi pranje fasade, zato da se odstranijo prašni delci. Nato se sanirajo eventualne poškodbe obstoječega ometa. Stene se premažejo s pred premazom za zagotovitev boljšega oprijema materialov. Sledi ojačitev obstoječega fasadnega ometa v pritličju ometa, ki je bolj izpostavljen padavinam. Fasado se nato obloži z izolacijskimi ploščami. Izolacijske plošče se nato premaže z lepilom na katerega s še eno plastjo lepila prilepijo mrežico. Na zadnjo plast lepila se nato izdela še zaključni sloj z izbrano barvo.

Naložba v obnovo fasade se vam bo hitro povrnila, hitrost je odvisna od debeline izolacijskih plošč in pa klimatskih razmer.  Zmanjšala pa se bo tudi obremenitev na okolje.

V isti kategoriji: