Obrezovanje dreves koristi za nadaljno rast in razvoj drevesa

Različni načini obrezovanja dreves


Zdravje dreves je v veliki meri odvisno tega, kako dobro za njih skrbimo. S tem je predvsem mišljeno obrezovanje dreves, ki nam prinaša številne prednosti, kot je večja estetska vrednost našega vrta, okolice hiše ipd. Tako pa bomo tudi poskrbeli za dobro počutje vseh družinskih članov in obiskovalcev, saj bodo lahko uživali v čistem in urejenem vrtu. Za izboljšanje izgleda okolice našega doma ne potrebujemo storiti veliko, saj je dovolj že, če se posvetimo drevesom, saj predstavljajo pomemben del okolice naše hiše ali stanovanja.

Obrez mrtvih vej izboljša zdravje celotnega drevesa

Ena izmed najpomembnejših nalog obrezovanja dreves je odstranitev mrtvih in bolnih vej. S tem izboljšamo izgled celotnega drevesa, kot tudi preprečimo napreden in nastanek različnih bolezni in parazitov.

Obrezovanje dreves spomladi je zelo priporočljivo
Obrezovanje dreves omogoča zdravje plodov in dreves

Mrtve in bolne veje tudi predstavljajo veliko nevarnost, saj lahko povzročijo poškodbe ljudi, kot tudi naše nepremičnine. Če pa jih odstranimo, ko še ne predstavljajo velike nevarnosti, pa se izognemo možnosti poškodb našega vozila, tal, strehe, oken hiše, ter osebnih poškodb.

Preberite si še naslednji članek: Napredna tehtnica za nadzor parametrov čebeljega panja

Čebelarji morajo nuditi najboljše možne pogoje za življenje v panju. Te pogoje pa lahko nadziramo s precizno tehtnico, ki meri vse parametre kolonije čebel.

Obrezovanje dreves je možno tudi opraviti tako, da odstranimo samo poškodovane dele vej. Tako zmanjšamo količino odpadnega lesa. To pa omogoča, da hitreje oskrbimo naša drevesa in izboljšamo njihov izgled.

Obrezovanje krone drevesa poveča pretok zraka in svetlobe

Ta način obrezovanja drevesa je izredno priročen, če so se v krošnji zapletle veje. Enako pa velja, če veje motijo električno napeljavo in druge kritične inštalacije. Ko odstranimo odvečne veje, dovolimo, da v krošnjo drevesa prodre več svežega zraka in več sončne energije. To pa omogoča rast bolj zdravih sadežev listov in cvetov.

Video: Obrezovanje sadnega drevja

Krošnja je izpostavljena sončnim žarkom, saj jih drevo potrebuje za opravljanje procesa fotosinteze. To je tudi razlog, da če odstranimo zapletle in odmrle veje, da drevo sčasoma prične bolje izgledati. Obenem pa bo postalo manj občutljivo na obdobja suše in sezonskih vremenskih sprememb.

Drevesu je možno privzdigniti krošnjo, če je ta v napoto

Obrezovanje dreves lahko tudi zajema vzdig krošnje. To se stori v primeru, če se je drevo razraslo na sprehajalne poti, ceste, streho, nadstreške ipd. Tako se odrežejo samo veje, ki so v napoto različnim inštalacijam in drugim objektom. To ne poškoduje drevesa ali mu zmanjša življenjsko dobo. Seveda moramo biti pri tem pozorni, da sam odrez naredimo pravilno, ter da ne poškodujemo debla.

Priporočljivo je, da vzdig krošnje naredimo takrat, ko je drevo še razmeroma mlado. Tako zagotovimo, da se bo drevo pravilno oblikovalo med rastjo. Zmanjšanje krošnje pa lahko negativno vpliva na izgled starejših dreves.

Polardiranje dreves jim zagotovi dolgo življenjsko dobo

Ena izmed bolj zahtevnih tehnik obrezovanja dreves je polardiranje. To je najbolje narediti na mlajših drevesih, vendar lahko tudi na starejših, če smo previdni. V tem postopku se odstranijo vse glavne veje. Pustijo pa se sekundarne veje, ki še niso popolnoma zrasle. To ojača drevo, saj vedno znova poganja nove veje. S tem pa se tudi zmanjša možnost nastanka bolezni in napad parazitov.

Več o pomenu ohranjanja zunanje okolice lahko zasledimo na naslovu www.urejen-dom.si. Na omenjenem naslovu pa lahko tudi kontaktiramo strokovnjake, ki nam bodo znali pomagati z oskrbo zunanjih prostorov naše nepremičnine.

V isti kategoriji: