Napredna tehtnica za nadzor parametrov čebeljega panja


Čebele so nepogrešljiv del ekosistema v skoraj vsakem kotičku sveta. Zadolžene so za opraševanje rastlin iz katerih pridelamo ogromno količino hrane. Poleg tega pa je njihov med izredno okusen in zdravilen. Pridelava medu pa je dokaj naporno delo za čebele.  Navadna čebela delavka pridela približno 1/12 čajne žličke meda v svojem celotnem 6-tedenskem življenju. To je tudi razlog, da jim morajo čebelarji nuditi najboljše možne pogoje za življenje v panju. Te pogoje pa lahko nadziramo s precizno tehtnico, ki meri vse parametre kolonije čebel.

Nadzor pridelave medu je možen s čebelarsko tehtnico

Ljudje se že od začetka civilizacije ukvarjajo s čebelarstvom. Med tem časom pa je vedno obstajala velika težava, katero so čebelarji reševali na različne načine. Ta težava pa je bila spremljanje natančne teže panja. Temu je tako, saj nam teža razkrije različne parametre čebeljih kolonij. Te parametri pa so:

  • Zdravje čebel
  • Količina pridelave meda
  • Možno pomankanje nektarja

Dandanes pa s čebelarsko tehtnico hitro in učinkovito izmerimo zgoraj omenjene lastnosti. To pa nam omogoča spremljanje uspešnosti naših čebel. Enako pa lahko izmerimo najboljši čas za hranjenje čebel z nektarjem, če je to potrebno.

Čebelarska tehtnica
Dandanes pa s čebelarsko tehtnico hitro in učinkovito izmerimo natančno težo panja.

Količina medu prikazuje celotno zdravje panja

Dejstvo je, da čebele živijo za pridelavo meda. To počno skozi toplejše mesece v letu. V zimskem času pa počivajo. Zato je pomembno, da si zagotovijo dovolj hrane za bolj mrzle mesece v letu. S tehtnico za med pa lahko spremljamo njihove zaloge nektarja. To pa nam bo dalo vpogled v dve izredno pomembni lastnosti, ki pa sta:

  • Produktivnost panja ali panjev čebel skozi celo leto
  • Zalogo meda, ki so si jo čebele pripravile za preživetje zime

To pa nam omogoča, da po potrebi čebele nahranimo v primeru, da jim je zmanjkalo meda sredi zime. Obenem pa bomo lahko primerjali bolj uspešne kolonije z manj uspešnimi. Tako bomo lahko hitro zaznali elemente, ki škodijo produktivnosti našim kolonijam.

Moderne tehtnice za med vsebujejo veliko tehnologije

Nove izvedbe tehtnic za čebele so opremljene z vrhunsko tehnologijo. To omogoča, da stanje našega panja spremljamo preko aplikacije na mobilnem telefonu ali prenosnem računalniku. Sama tehtnica se lahko tudi poveže v mobilno omrežje preko SIM kartice. Tako lahko njene parametre spremljamo iz katerekoli lokacije. 

Podatke te precizne tehtnice pa se shranjujejo v oblak. Tako imamo na razpolago arhiv iz katerega lahko spremljamo različne lastnosti našega čebeljega panja. To pa nam bo dalo v vpogled uspešnost in zdravje čebeljih kolonij v naši lasti. Vsa ta tehnologija nam omogoča, da brezskrbno in natančno spremljamo dejansko stanje naših čebel.

Preberite si še naslednji članek: Preprečite čebelji rop s čebeljim hodnikom

Ker večina čebelarjev skuša preprečiti čebelji rop oziroma pomor, to počno na različne načine.

V isti kategoriji: