Čebelji rop je najbolje preprečiti s posebnim hodnikom proti plenilstvu

Preprečite čebelji rop s čebeljim hodnikom


Ker so čebele čedalje bolj ogrožene, je pomembno, da jih ustrezno zaščitimo. Na tržišču obstajajo različni izdelki, vendar je čebelji rop možno najbolje preprečiti s posebnim hodnikom proti plenilstvu. V panj tako lahko gredo samo čebele in ne druge živali. 

Namestitev na vse vrste čebelnjakov 

Ker večina čebelarjev skuša preprečiti čebelji rop oziroma pomor, to počno na različne načine. Nekateri s pogostim obiskovanjem čebelnjakov. Drugi uporabljajo domače hodnike s pločevine ali različnih cevi.

Čebelji rop se da cenovno ugodno preprečiti z izbiro čebeljega hodnika priznanega proizvajalca
Čebelji rop se prepreči z čebeljim hodnikom

Tretji se poslužujejo insekticidov in strupov, na katere pa so žal občutljive tudi čebele. Pomor je enostavno preprečiti s posebnim hodnikom, ki je povezan  s sprednjo ploščo čebelnjaka.

Čebelji hodnik proti pomoru 

Vstavljen je s sprednje strani v vhodno luknjo, kjer vstopajo čebele. Vhod je lahko popolnoma ali samo delno zaprt s pokrovno ploščo. Vse je odvisno od samega dizajna čebelnjaka. Tuje žuželke med čebeljim ropom hodijo čez vhod navzgor ob notranji strani sprednje stene čebelnjaka.

Domače čebele pa sistem drugače poznajo in vedo, da se morajo gibati skozi samo sredino ravnega dna.  Pomikajo se vzporedno z vhodom in se tako gibajo povsem prosto brez nevarnosti. Človek nato samo odstrani deziorientirane napadalce, ki so se izgubili v hodniku.

Nadgradnja navadnega čebeljega hodnika

Žuželke se nenehno prilagajajo spremembam, zato domače izdelane cevi in hodniki niso več tako učinkoviti. Sam čebelji rop se da cenovno ugodno preprečiti z izbiro čebeljega hodnika priznanega proizvajalca. Prek spleta se da kupiti in zaščititi pridelovalke medu že v nekaj dneh. Na ta način boste dobili dovolj medu, brez skrbi, da ga bodo odvzele divje čebele ali druge živali.

Prednost posebnega hodnika

Prednosti novega koridorja za čebele so:

  • Hiter nakup in hitra dostava izdelka,
  • Enostavna namestitev na vse čebelnjake,
  • Preizkušena kvaliteta,
  • Preizkušen in nagrajen model,
  • Preprečitev plenjenja,
  • Preprečitev pomora,
  • Enostavno odstranjevanje vsiljivcev.

Namestitev in odstranitev koridorja je enostavna

Čebelji koridor se enostavno namesti na čebelnjak julija oziroma ob lepem vremenu že junija,ko začno delavke pridelovati med. Koridor popolnoma zmede vsiljivce in jih deziorientira, saj ne vedo v katero smer morajo iti, da pridejo globlje oziroma, kako odidejo nazaj ven. Koridor proti čebeljemu ropu se tako namesti julija, ko se delavke začno hraniti, odstrani pa se pred zimo. Na ta način poskrbimo za primerno cirkulacijo zraka, prezračevanje in odstranitev mrtvih posameznic.

V isti kategoriji: