Kako izbrati prava korekcijska očala?


Večina tistih, ki se ne morejo pohvaliti s popolnim vidom, bi se zagotovo strinjala, da so korekcijska očala eden najpomembnejših izumov. To, za kako dragocen pripomoček gre, postane za mnoge še posebej očitno, ko postanemo nekoliko starejši. Starost namreč mnogokrat prinese tudi težave z očmi, četudi je bil večino življenja naš vid skorajda brezhiben. Kako torej ukrepati, če ugotovite, da vam vid ne služi več najbolje in da bi morda potrebovali očala? 

Osnova je natančna meritev dioptrije 

Prvi korak za tiste, ki sumite, da vaš vid ni več brezhiben in da boste najverjetneje potrebovali korekcijska očala, je zagotovo ta, da se opravijo ustrezne meritve. Za to praviloma poskrbi okulist oziroma optomerist. Na podlagi teh meritev se določi očesna dioptrija, običajno na dve decimalni mesti natančno, ki se nato uporabi za izdelavo stekel oziroma leč za očala. 

Pri tem je dobro vedeti, da dioptrija enega očesa ni nujno enaka dioptriji drugega očesa. Včasih sta sicer dioptriji lahko identični oziroma zelo podobni, v nekaterih primerih pa se lahko pojavijo tudi večje razlike. Pomembno je tudi, da se meritve oziroma očesni pregledi ponavljajo dovolj pogosto, saj se lahko dioptrija precej hitro spremeni, posledično pa so potrebna nova očala oziroma nova stekla. 

Za kaj oziroma kako pogosto boste uporabljali očala? 

Predvsem starejši posamezniki in posameznice očala pogosto uporabljajo zgolj občasno, za dejavnosti, kot je na primer branje. V tem primeru govorimo o daljnovidnosti. Po drugi strani pa obstaja tudi nasprotna težava, torej kratkovidnost, čemur morajo biti seveda prilagojena tudi izbrana očala. Kaj pa če vas muči oboje? Danes to na srečo ne pomeni več, da boste morali očala stalno menjavati. Obstajajo namreč tudi tako imenovana bifokalna in progresivna korekcijska očala, ki predstavljajo spoj različice za kratkovidnost in različice za daljnovidnost, torej rešujejo dve težavi naenkrat.

Pri izbiri okvirjev upoštevajte obliko svojega obraza 

Čeprav so ustrezna stekla zagotovo tisto, kar je najpomembnejše za vsaka očala, pa je za večino vseeno zelo pomembno tudi, kakšni so okvirji. Očala lahko navsezadnje močno vplivajo na podobo vašega obraza. Ko izbirate očala, si torej vzemite čas in pomerite čim več različnih okvirjev, da najdete takšne, ki bodo zares optimalni za vašo obliko obraza, hkrati pa skladni z vašim slogom oblačenja. Na voljo so vam najrazličnejše kombinacije barv, oblik in materialov (umetni materiali, kovina itn.). 

V isti kategoriji: