Amortizerji ali blažilniki za avto


Amortizerji, ki jim lahko rečemo tudi blažilci, so za prav vsako prevozno sredstvo zelo pomembni. Zakaj? Ker je predvsem od njih pomembna mehkoba vožnje. Njihova glavna naloga je torej ta, da oblažijo udarce med samo vožnjo, sploh pa v primeru, če se vozite po terenu, ki vsebuje veliko lukenj ali pa po gozdnih in kamnitih cestah. 

Seveda pa je od amortizerjev odvisno tudi samo obnašanje vašega vozila med vožnjo. To pri volanu zazna tudi voznik. Sicer pa so amortizerji zelo vzdržljivi in lahko prenesejo veliko neurejenih terenov, kjer se vozite. Vseeno pa jih je potrebno čez določen čas tudi primerno zamenjati. Vozniki pogosto sploh nimajo občutka, da so amortizerji stari. Ko pa jih zamenjajo za nove, kar ne morejo verjeti, kakšna je razlika. Njihov jekleni konjiček se namreč odziva povsem drugače, obenem pa je tudi vožnja veliko udobnejša in hkrati zelo prijetna. 

Vpliv mraza na amortizerje 

Verjetno se tudi sami prav dobro zavedate, kako lahko zimske temperature vplivajo na delovanje in obnašanje številnih avto delov, tudi na amortizerje. V notranjem delu amortizerja se lahko nabere voda, ki pri nizkih temperaturah pozimi zmrzne. To pa onemogoči delovanje amortizerjev. Vožnja z zamrznjenimi amortizerji pa je povsem enaka vožnji brez njih. 

Povezava med amortizerji in tesnilnim obročem 

Če ste kdaj menjali gumo, ste najverjetneje opazili, da se na delu, kjer je amortizer, nahaja tudi poseben tesnilen obroč. Kakšna pa je njegova vloga? Tesnilni obroč zelo dobro poskrbi za to, da umazanija in vlaga med nihanjem blažilnika ne zaide v notranjost amortizerja. 

V isti kategoriji: