Hladilne tekočine za avto

Izbira hladilne tekočine igra ključno vlogo pri vzdrževanju optimalne temperature avtomobila


Hladilne tekočine za avto so znane tudi pod imenom antifriz. Zanje je značilno, da igrajo zelo pomembno oziroma ključno vlogo pri vzdrževanju optimalne temperature pa tudi pri zaščiti motorja vašega jeklenega konjička.

Antifriz je torej posebna vrsta tekočine za avtomobile, ki skrbi za preprečevanje zmrzovanja in pregrevanje motorja. Sestavlja ga mešanica vode in drugih dodatkov, ki skrbijo za preprečevanje nastanka ledu pri zelo nizkih temperaturah. Preprečuje tudi korozijo in pregrevanje pri višjih temperaturah.

Delovanje hladilne tekočine za avtomobil

Hladilne tekočine za avto torej delujejo tako, da odvajajo toploto, ohranjajo stabilno temperaturo motorja in skrbijo za preprečevanje poškodb, ki bi lahko na primer nastale kot posledica ekstremnih temperatur.

V videu spoznamo splošno zgradbo in princip delovanja hladilnega sistema motorja. V videoposnetku je na kratko razložen hladilni plašč, črpalka hladilne tekočine (vodna črpalka), hladilnik gretja, ekspanzijska posoda, termostat, senzor temperature hladilne tekočine motorja (senzor ECT) in hladilna tekočina – v vozilu.

Za optimalno delovanje motorja vašega avtomobila je pravilna raven hladilne tekočine torej ključnega pomena. Če antifriza zmanjka oziroma je njegova raven prenizka, se lahko pojavijo precej resne težave. Med najpogostejše na primer sodi zmrzovanje motorja. Slednje pa seveda lahko povzroči tudi poškodbe na hladilnem sistemu pa tudi blokado cevi.

Redno preverjanje ravni avtomobilske hladilne tekočine

Ključnega pomena pri skrbi svojega jeklenega konjička je tudi stalno preverjanje stanja hladilne tekočine. Takšen postopek pa je v resnici sila preprost. Zanj potrebujete samo merilno palico ali pa merilno napravo.

Preverjanje hladilne tekočine za avto se mora opraviti, ko je motor vozila primerno ohlajen. Odpreti morate pokrov hladilnika, nato izvleči merilno palico ter preveriti raven antifriza oziroma hladilne tekočine. Če je nivo tekočine prenizka, to pomeni, da je čas za dolivanje.

Dolivanje antifriza v hladilni sistem

Če želite hladilno tekočino doliti v hladilni sistem, morate seveda najprej najti rezervoar za hladilno tekočino. Takšen rezervoar je praviloma označen s simbolom termometra.

dolivanje hladilne tekočine za avto
V nekaterih primerih lahko vaš motor sprejme odvečno hladilno tekočino, ki izstopi iz motorja skozi prelivno cev. Vendar je vedno dobro zagotoviti, da hladilna tekočina ni nad nivojem največjega polnjenja.

Pred dolivanjem hladilne tekočine za avto previdno odprite pokrov rezervoarja in nato zlijte antifriz vanj – do oznake za ustrezno raven. Pri tem morate paziti, da ne boste prekoračili priporočeno raven. To namreč lahko povzroči težave pri delovanju motorja. Po samem dolivanju pa morate pokrov rezervoarja dobro zatesniti.

Barva hladilne tekočine za avto

Številni se sprašujejo, ali je pomembno, kakšna je barva hladilne tekočine za avto. Odgovor je pritrdilen. Obvezno je treba namreč uporabljati hladilno tekočino za motor, ki jo predpisuje proizvajalec vozil.

Pomembno je vedeti, da se nikoli ne sme mešati antifriza različnih barv.

V isti kategoriji: