Hladilnik gretja je pomemben del avtomobila


Pravzaprav se sliši nekoliko nelogično: hladilnik gretja. Zakaj bi nekaj greli, in hkrati hladili?
Pravzaprav gre za del avtomobila, ki ima nalogo skrbeti za gretje našega avtomobila, v resnici pa gre za izmenjevalnik toplote (od tod ime hladilnik).

Kadar prične ta zaradi prahu,m umazanije, vodnega kamna in podobno slabše delovati, pride do težav pri ogrevanju kabine avtomobila, zaradi česar zlasti v hladnejših mesecih hitro ugotovimo, da se nam stekla v avtomobilu bolj in pogosteje rosijo. Ko hladilnik gretja popolnoma odpove, pa je še več težav – celo sneg, ki pada na naše vetrobransko steklo, se ne topi več, temveč se prične prav neprijetno prijemati na steklo.
Kje se nahaja ta pomemben del avtomobila? Izmenjevalnik toplote, ki je v obliki plošče, najdete v povsem prednjem delu avtomobila, takoj za zunanjim delom prednje maske. Zaradi tega se hladilnik gretja tudi z lahkoto poškoduje pri trkih – pri vsakem čelnem trku, pa naj bo še tako minimalen, je potrebno delovanje hladilnika zato vedno preveriti. Prav tako lahko hladilnik preneha delovati tudi zaradi kakšne druge okvare oziroma preprosto zaradi iztrošenosti samega avto dela. Če gretje uporabljamo pogosto in gre za starejši avtomobil, naj vaš mehanik torej ob naslednjem rednem servisu preveri, ali tudi hladilnik dobro deluje. Vsekakor je priporočljivo poskrbeti za njegovo zamenjavo pravočasno – neprijetno bi namreč bilo, da se hladilnik gretja pokvari ob hladnem dnevu, ko s 130 kilometri na uro drvimo po avtocesti, ter nenadoma spoznamo, da se nam vidljivost nevarno zmanjšuje zaradi zarosenih stekel. Nenazadnje nov hladilnik ni toliko drag (nekaj deset evrov), da bi se izplačalo tvegati.
Pri skrbi za dobro delovanje hladilnika pa je seveda še en razlog. Ne le, da prihaja do nevarnosti zaradi rosenja stekel, temveč je treba pogledati še na praktičen finančni vidik. Če vaš hladilnik ne deluje dobro, bo motor avtomobila precej bolj obremenjen, zaradi česar se bo nenazadnje povečala tudi poraba goriva. In vsi vemo, da cene pogonskih goriv že dolgo niso tako majhne, da bi nam bilo povsem vseeno, kako pogosto moramo zaviti na črpalko.

V isti kategoriji: