Tehnični kamen

Tehnični kamen kot umetno ustvarjen material iz naravnega kremena


Tehnični kamen najlaže definiramo kot umetno ustvarjeni material, ki je narejen iz naravnega kremena, ki so mu dodani na primer še porcelan, steklo. Na voljo je več vrst tehničnega kamna, vsem pa je skupno to, da so narejeni s posebnimi procesi – to je pri visokih temperaturah in pod zelo velikim pritiskom.

Ravno zaradi posebnih procesov izdelave tehnični kamen velja za izjemno trdega, ima majhno poroznost in še številne druge prednosti.

Največje prednosti tehničnega kamna

Praksa kaže na to, da je tehnični kamen zaradi svoje velike trdosti in majhne poroznosti izjemno odporen na vse praske in udarce. Seveda vas bodo ponudniki pri nakupu opozorili na nujnost uporabe rezalne deske pri rezanju, če boste kamen uporabili na primer za izdelovanje kuhinjskega pulta. A na to vas ne bodo opozorili zaradi strahu, da bi se material poškodoval. Ta je namreč tako zelo trden, da lahko poškoduje še tako odlično nabrušeno rezilo.

Tehnični kamen - kuhinjski pult
Eleganten in vzdržljiv kuhinjski pult iz tehničnega kamna

Tehnični kamen je med drugim tudi izvrstno odporen na vročino. Na takšen material lahko povsem brezskrbno odlagate vroče pekače ter podobno. Prav tako je dobro odporen na mraz, na UV svetlobo. To pomeni, da ga lahko uporabljate tudi na zunanjih površinah, na primer okoli kurišča, kamina.

Različni formati oziroma velikosti tehničnega kamna

Ena od prednosti je zagotovo tudi to, da tehnični kamen lahko naročite tudi v zelo velikih formatih. V en kos lahko na primer oblečete kar celotni kuhinjski pult. Z njim prav tako lahko učinkovito obložite celotno steno tuš kabine, ne nazadnje z enim kosom tehničnega kamna lahko tlakujete tudi manjšo predsobo.

Kateri je najboljši kuhinjski pult?

Odlična novica je tudi to, da tehnični kamen zmore izvrstno imitirati naravne vzorce kamna. Na voljo je lahko na primer v snežni beli ali pa v najgloblji črnini. Zelo priljubljeni so bež odtenki, prav tako zeleni, modrikasti toni tehničnega kamna. Nekateri pa prisegajo na tehnični kamen v imitaciji lesa ali pa oksidirane kovine.

Čiščenje in vzdrževanje tehničnega kamna

Tehnični kamen je torej neporozen material. To pomeni, da ima še eno odlično plat. Za čiščenje je namreč sila preprost. Nima fug, niti ne mikroskopskih nepravilnosti. Posledično se v njem ne morejo zrediti bakterije in plesen.

V isti kategoriji: