Avtomobilski akumulatorji so prva zaloga toka za zagon motorja


Avtomobilski akumulatorji veljajo za pomemben del vozil. Dajejo zalogo toka, ki se potrebuje za prvi zagon avta. Kmalu nato naprava nekoliko izgubi svoj pomen. Povprečna življenjska doba akumulatorja v avtu je od štiri do pet let. Seveda je odvisna od kar nekaj dejavnikov.

Za akumulator je recimo precej slabo, če se z avtom vozite malo. To pomeni, da na leto naredite zgolj nekaj tisoč kilometrov. Po drugi strani pa zanj ni ravno najbolje, če se vozite preveč. Za povprečno količino vožnje je življenjska doba avto akumulatorja torej okoli pet let.

Avtomobilski akumulatorji so ključna komponenta vsakega vozila, saj zagotavljajo potrebno električno energijo za zagon motorja, osvetlitev, ogrevanje, klimatizacijo in delovanje različnih električnih naprav.

Zimske razmere so najmanj prijazne za avto akumulatorje

Avtomobilski akumulatorji so najmanj naklonjeni zimskim razmeram. V tem času je namreč precej veliko kratkih voženj. Prav tako je veliko porabnikov energije. To so denimo močna ventilacija, gretje, brisalci. Pred zimo zato vedno preverite, ali je akumulator dovolj dobro napolnjen.

Med zimo je pri nekaterih avto akumulatorjih treba dolivati tekočino. Če vaše vozilo pozimi stoji dlje čas in se z njim torej ne vozite, boste morali akumulator kdaj pa kdaj napolniti tudi s pomočjo polnilnika.

Skrb za avtomobilski akumulator

Če že vnaprej veste, da avta ne boste nekaj časa vozili, je najbolje, da akumulator odklopite. Seveda pri tem lahko nastane težava pri boljših avtih z veliko elektronike. Kakšno zadevo imate namreč lahko shranjeno v spominu, na primer radijsko postajo, uro.

Nekoliko drugače je treba ravnati pri motornih kolesih. Zanje so namreč značilni manjši akumulatorji, obenem pa se takšna prevozna sredstva praviloma uporabljajo zgolj sezonsko – tedaj, ko je topleje. Izven sezone je treba akumulatorje izklopiti, enkrat do dvakrat med zimo pa ga je treba napolniti, in sicer s primernim polnilnikom.

Akumulatorji za avto skozi čas

Novejši avtomobilski akumulatorji so bistveno boljši v primerjavi s starejšimi. Imajo namreč na primer manjši volumen, večjo štartno moč. Današnji avtomobili imajo tudi večjo porabo, ker včasih ni bilo posebne dodatne opreme zanje.

Najprej so bili avto akumulatorji 6-voltni. Za nekatere starodobnike je značilno, da takšne uporabljajo še danes, toda zgolj tisti, ki so stari več kot 40 let. Od nekdaj pa so akumulatorji za avte svinčeni. Nekoč so bili v trdi gumi. Na sploh pa bistvenih razlik med starimi in novejšimi napravami ni.

V isti kategoriji: