Akumulatorji

Kako izbrati primeren akumulator za naš avto?


Avtomobilski akumulatorji zadržujejo električno energijo pod pokrovom našega avtomobila. Omogočajo pravilno delovanje ključavnic, radija, premičnih stekel, alarma, gretja, hlajenja, luči in klime. Če se nam taka naprava pokvari, postane avto neuporaben. V povprečju jih menjamo na vsake nekaj let, ampak v tem članku se bomo osredotočili na kaj moramo paziti, pri nakupu novega.

Kaj so pomembne lastnosti?Akumulatorji se razlikujejo glede na osnovne lastnosti, kot so:

  • Velikost
  • Starost
  • Blagovna znamka
  • Amperska moč
  • Zmožnost prižiga avta v nizkih temperaturah

Velikost

Med velikost štejemo višino, dolžino in širino samega akumulatorja. Tukaj se moramo prepričati, da bomo naš novi akumulator lahko hitro in varno namestili. Za primerno velikost lahko pogledamo tudi v priročnik našega avtomobila ali prebrskamo splet.

Akumulatorji

Starost

Akumulator povprečno menjamo na vsakih nekaj let. Že po dveh letih se lahko kažejo prvi znaki starosti, kot so manjša kapaciteta moči in slabši zagon v mrzlem vremenu. Ker 2 leti ni prav dolga doba, se zato izogibamo nakupu rabljenih naprav.

Blagovna znamka

Akumulatorji so lahko različnih znamk (npr. akumulator Topla), ki so priznane in preverjene ali pa vprašljivega izvora. Kvaliteta akumulatorja je močno odvisna od blagovne znamke. Če uporabljamo preverjene znamke, ki jih priporoča izdelovalec našega avtomobila, smo praktično vedno naredili pravo izbiro. Nič pa ni narobe, če se odločimo za drugo znamko, samo preverimo kakšni so odzivi drugih uporabnikov tega akumulatorja.

Amperska moč

Koliko časa zdržijo akumulatorji brez polnjenja, je glavna karakteristika za mnoge voznike. Pomembno je tudi, koliko naprav lahko akumulator uspešno napaja. Če nimamo dovolj amperske moči, se lahko zgodi, da bomo kje obtičali. Amperska moč je vedno napisana na zgornji ali ob strani vsakega akumulatorja. Priporočamo, da nikoli ne kupimo take naprave, ki ima manjšo ampersko moč, kot jo predlaga naš izdelovalec avtomobila.

Zmožnost prižiga avta v nizkih temperaturah

V izredno nizkih temperaturah imamo lahko tudi najboljši akumulator na svetu, ki pa ni nujno, da bo prižgal avtomobil. Zmožnost prižiga v nizkih temperaturah pod 0 stopinj Celzija je označeno tudi z CCA – Cold-Crancking Amps. Če nismo prepričani, povprašajmo o teh karakteristikah kar prodajalca.

Drugi napotki

Ko smo se odločili zamenjati akumulator, je priporočljivo, da nikoli ne uporabljamo rabljenega. To je lahko zelo nevarno, posebej, če ne poznamo celovite zgodovine. Za namestitev pa vedno lahko zaprosimo strokovnjaka, sicer tvegamo, da bomo nehote na našem vozilu naredili škodo.

V isti kategoriji: