Destilirana voda se dotoči v hladilnik avtomobila

Uporaba destilirane vode za namen vzdrževanja avtomobila


Vsak avtomobil vsebuje številne tekočine za pravilno delovanje motorja in drugih mehanskih delov. Veliko voznikov se zaveda, da je ena izmed glavnih tekočin prav olje, saj skrbi za dobro delovanje motorja, menjalnik in številnih drugih avto delov. Pomembni sta tudi zavorna in čistilna tekočina za stekla. Velikokrat pa spregledamo uporabnost destilirane vode, saj jo lahko uporabimo za čiščenje vozila, kot tudi tekočino za hlajenje motorja in še mnogo več. Prednost je ta, da je izredno dostopna vsakemu vozniku, saj ima zelo ugodno nakupno ceno.

Hladilni sistem uporablja antifriz za hlajenje motorja

Avtomobili na bencinski in dizelski pogon imajo vgrajen hladilnik motorja. Ta skrbi za odvajanje odvečne toplote med delovanjem vozila. Glavni prenosni vir te toplote pa je antifriz. Če nam ga zmanjka, lahko dotočimo destilirano vodo v hladilnik. Priporočeno je, da dodamo koncentrat antifriza, saj ima sama voda koroziven učinek na kovinske cevi.

Destilirana voda
Ko nalijemo destilirano vodo v hladilnik avtomobila je priporočljivo da dodamo tudi antrifiz

Dejstvo je, da je hladilni sistem, čeprav je zaprt, izpostavljen izhlapevanju antifriza. Zato je pomembno, da ga od časa do časa preverimo. Hitro se pripeti, da zmanjka vode, ki skrbi za odtok toplote, kar povzroči pregrevanje motorja na krajših in daljših vožnjah. Možno je kupiti različne koncentrate številnih proizvajalcev. Vse, kar moramo storiti je, da zmešamo določeno količino koncentrata z destilirano vodo, da preprečimo zmrzovanje in koroziven učinek, ki ga ima voda na kovino.

Destilirana voda ima izredno termično prevodnost

Nekateri vozniki dotočijo samo navadno vodo v svoj hladilni sistem. To ni priporočljivo, saj je ta polna številnih nečistoč, ki povzročijo nabiranje oblog v ceveh in drugih delih omenjenega sistema. V zimskem času pa voda hitro zmrzne, kar pomeni, da lahko počijo pretočne cevi, hladilnih motorja, ekspanzijska posoda ipd. Načeloma ni nič narobe, če uporabimo navadno vodo v sili za omejen čas. Ni pa primerna dolgoročna rešitev.

Video: Zakaj bi morali uporabljati destilirano vodo v avtomobilu

Enako pa velja za destilirano vodo. Ta je očiščena vseh kemikalij, drobnih trdih delcev in drugih elementov. To je tudi razlog, da odlično prevaja toploto. Kljub temu pa ni priporočljivo, da jo uporabljamo brez dodatkov v našem vozilu. Dovolj je že, če dodamo malo antifriz koncentrata, da preprečimo zmrzovanje, nabiranje oblog in korozijo oziroma rjo.

Destilirana voda je odlična za pranje vozila

Naš avtomobil je mogoče brez težav prati z navadno pitno vodo. S tem ni nič narobe, je pa res, da bomo po koncu pranja morali naš avtomobil, kombi, SUV ipd. temeljito obrisati. To pa zato, ker se v njej nahaja klor, vodni kamen in druge kemikalije, ki pustijo vidne madeže na karoseriji in steklih. Če imamo možnost, pa lahko opravimo pranje avtomobila z destilirano vodo. 

Samo predpranje našega jeklenega konjička je možno opraviti z navadno vodo. Tako odstranimo kamenčke, prah, blato in razno drugo umazanijo s karoserije, podvozja, platišč in stekel. Speremo pa ga lahko z destilirano vodo, saj ne bo pustila usedlin na našem vozilu. Seveda je izredno pomembno, da uporabimo kakovostna čistila v obliki šamponov, da temeljito odstranimo umazanijo.

V isti kategoriji: