Kvalitetni amortizerji


Med vsemi avtomobilskimi deli, ki najbolj pomembno vplivajo na udobnost naše vožnje, so tudi amortizerji. Veliko ljudi o njih sploh med vožnjo sploh ne razmišlja, niti takrat ne, ko se vozijo po manj urejeni cesti ali cesti z luknjami, pa čeprav so prav amortizerji tisti, ki poskrbijo za to, da ne čutimo čisto vsake vdolbine in luknje na cestišču.kvalitetni-amortizerji

Vsekakor gre za zelo pomemben del vsakega vozila, saj ublažijo tresljaje, ki nastajajo med vožnjo. Bolj kvalitetni kot so amortizerji (silux.si), bolj udobna in prijetna je sama vožnja z vozilom, zato ta avtomobilski del imenujemo tudi z drugo besedo – blažilniki. Ta oblika besede lepo pove, čemu so sploh namenjeni.

Kako izbrati amortizerje ali blažilnike?

Pri nakupu katerih koli avtomobilskih delov je pomembno, da izberete dele, ki so primerni za vaše vozilo. Pri vsakem avtomobilskem delu zato tudi piše, za katere znamke ali tipe vozil je primeren oziroma v katera vozila se da vgraditi.

Pri amortizerjih ali blažilnikih moramo vedeti tudi, ali potrebujemo prednje ali zadnje amortizerje (za prednje oziroma zadnje kolo) oziroma kateri njihov del – velikokrat je namreč težava samo v ležajih, zato jih je treba zamenjati.

Kako vedeti, da je čas za menjavo?

Amortizerji oziroma blažilniki ali pač samo njihovi ležaji se sčasoma obrabijo, zato jih je treba zamenjati. Kdaj je čas za menjavo, lahko ugotovimo sami, ko začutimo, da vožnja z našim avtom ni več prijetna, sploh če se vozimo po bolj poškodovani cesti, kakršnih žal v Sloveniji ne manjka, ali po cesti z veliko razpokami v asfaltu, po makadamu in podobno. Če zelo občutimo teren pod sabo oziroma pod našim avtomobilom, je morda težava prav v obrabljenih blažilnikih, ki ne delujejo več tako, kot bi morali.

Določena mera tresenja v vozilu je seveda popolnoma normalna, saj brez nje med vožnjo ne gre, vendar lahko tisti, ki redno vozi določen avto, kaj hitro ugotovi, da se je tresenje povečalo. Takrat je čas za odhod k mehaniku oziroma za menjavo blažilnikov, ki jih lahko naročimo tudi sami na spletu, in to po ugodni ceni.

Nekoč smo bili veliko bolj vajeni tresenja med vožnjo, saj blažilniki oziroma amortizerji še niso bili tako izpopolnjeni, danes pa temu ni več tako, zato vemo, da je vožnja lahko tudi veliko bolj prijetna. Poskrbite za prijetno vožnjo in za to, da bodo amortizerji v vašem vozilu v brezhibnem stanju!

Prebirete si še članek o tem, kako ste na cesti bolj varni, če boste imeli pozimi s seboj verige za sneg.

V isti kategoriji: