Montaža je vse bolj enostavna


Govorimo seveda o elementu, ki ga v marsikaterem vozilu pri nas potrebujemo vsaj sem ter tja. To so snežne verige, ki vas lahko rešijo iz težav takrat, ko vas manj pripravljene na cesti ujamejo zelo slabe vremenske razmere. Snežne verige so namreč manj priljubljene, ker imamo ceste kar hitro očiščene in smo vajeni, da so skoraj ves čas kopne, tudi ko so razmere na cestah zelo zimske.

Snežne verige so poceni rešitev

Hitra, enostavna in poceni rešitev za zimo so snežne verige, ki se brez težav lahko z vami vozijo v prtljažniku vozila ali pa jih pospravite kar pod zadnje sedeže, še posebej če zadaj v večini primerov ne vozite nikogar. Na trgu obstajajo tudi snežne nogavice, ki so tudi dobra rešitev, se pa malce bolj umažejo, kot verige za sneg (withcar.si verige za sneg), saj so narejene iz drugačnega materiala. V vsakem primeru je za vas pomembno, da ste na cesti varni vi, pa tudi drugi udeleženci v prometu. Ne samo, da lahko povzročite prometno nesrečo, naredite zastoj ali celo koga poškodujete in povzročite veliko škodo, ampak lahko v dolgih kolonah ostanejo otroci, starejši, bolni in seveda tovornjaki in ljudje, s čimer se naredi tudi velika gospodarska škoda.

Letne, zimske ali kombinirane gume

Snežne verige bodo vse to preprečile. Če imate zimske gume, ste naredili že veliko, čeprav testi kažejo, da niso vse enako dobre. Letne gume za zimsko cesto niso primerne, saj se že zaradi nizkih temperatur obnašajo zelo drugače in naredijo vožnjo precej manj stabilno. To velja tudi takrat, ko je cesta povsem kopna in suha. Letne gume preprosto niso za zimo, to si morate ves čas zapomniti.

Tretja možnost so kombinirane, tako imenovane zimsko letne gume. Te imajo oznako M+S, kar pomeni Mud+Snow, oziroma če prevedemo po slovensko, je pomen blato in sneg. So veliko bolj zimske gume, kot letne, narejene za slabe razmere, prej kot za lepo cesto. Večina teh modelov ima težave edino v dežju, tako da je potrebno dobro pogledati teste, da bi ugotovili kako se obnesejo v dežju.

Gume danes niso enake, kot so bile včasih

Na drugi strani so imeli nekateri prejšnji modeli, še posebej tisti najbolj ceneni, veliko težav v hudi vročini, ko so gume dobile nekakšne mehurje in so na cesti vaše vozilo naredile zelo nestabilno. Vožnja z mehurjastimi gumami je povsem neprimerna in nevarna, tako kot če pozimi vozite z gumami, ki nimajo več profila. Na srečo poročil o teh težavah ni pri kvalitetnih gumah, zato si dobro poglejte teste avtomobilskih gum.
Čas je torej, da si kupite snežne verige, da boste imeli mirno dušo takrat, ko se lahko znajdete v snežni plohi ali ko je jasno, da ne boste mogli priti domov preden bodo ceste že konkretno zasnežene. Na cesti boste veliko bolj varni vi, tako kot tudi vsi drugi udeleženci v prometu.

Končniki so zelo pomemben člen pri upravljanju vozila. Več v članku.

Strešni nosilci za avto. Se vam je kdaj mogoče zgodilo, da v prtljažni prostor svojega avtomobila niste mogli spraviti vsega, kar ste želeli?  Preberi več …

V isti kategoriji: