Kako dolgo življenjsko dobo ima tablični računalnik?


Za vse tehnološke izdelke na splošno velja, da so »amortizirani« v dveh ali v treh letih – to je čas, ko z njihovo uporabo upravičimo njihovo ceno, zato smo se že navadili, da po dveh letih kupimo nov mobilni telefon, v kakšnih treh letih pa kupimo nov računalnik, saj s starim nismo več zadovoljni. Res pa je, da mu načeloma še prav nič ne manjka. Če bi ga dali na servis, kjer bi nam z njega očistili nesnago, bi ta odlično deloval še kar nekaj let. A nič ne de – priznati moramo, da imamo vsi radi novo tehnologijo, tako hitro menjamo vse, tudi tablični računalnik, ki ga marsikdo niti ne uporablja v kakšne »resne«namene, temveč bolj kot ne služi izključno zabavi in kratkočasenju.

Koliko časa bo tablični računalnik v uporabi?

Tablica je najbolj pogosto tisti tehnični izdelek, s katerim si ne pomagamo pri delu, temveč ga večinoma koristimo v prostem času. Priročen je za brskanje po spletu, sodelovanje na družbenih omrežjih, za igranje igric … Zelo pogosto je tablica prvo orodje, ki ga kupimo otroku. Že otroci, ki obiskujejo vrtec, se namreč s tablico zelo dobro znajdejo in tablični računalnik povsem samostojno uporabljajo za gledanje risank ter za igranje igric.

In če vemo, da tablico kupujemo predvsem za otroka, potem se izplača vprašati, kako dolgo jo bo ta uporabljal in koliko smo na podlagi tega pripravljeni plačati. Bomo kupili zelo drago tablico z jabolkom ali z logotipom znanega južnokorejskega proizvajalca ter odšteli malo bogastvo, ali bomo kupili nekaj cenejšega?

Kakovost, cena, zmogljivost, kaj še?

Zagovorniki prve možnosti bodo seveda dejali, da je potrebno poseči po kakovosti, saj ima dober tablični računalnik daljšo življenjsko dobo in ga bo otrok uporabljal celo vrsto let. Vendar pa sami svojega otroka poznate bolje, kaj ne? Gotovo veste, kolikšna je možnost, da mu bo tablica padla na tla, da jo bo polil s sokom ali kako drugače poškodoval. In zato se verjetno izplača kupiti nekaj, kar spada v srednji cenovni razred, ter nudi ravno dovolj kakovosti, da se lahko nemoteno igrajo igrice, gledajo risanke in tudi brska po spletu. To je nekako tako, kot če kupujete barvni inkjet tiskalnik ali pa barvni laserski tiskalnik. Jasno je, da boste za laserskega odšteli nekaj več denarja, ampak preprosto veste, da ste kupili naprednejšo tehnologijo in da ga boste verjetno imeli dlje.

Kakšna je torej življenjska doba tablice? Tablični računalnik dobre kakovosti, ki ga uporablja odrasla oseba, običajno res brez težav deluje več let. Če ga bo dobil v roke otrok, pa ne pričakujte, da boste iz njega iztisnili več kot dve leti – pa tudi v tem primeru se velja odločiti za zavarovanje.

V isti kategoriji: