Kakšna je cena nagrobnih spomenikov?


Grobovi so poslednji vrtički naših dragih, zato je prav, da zanje kar se da najlepše skrbimo. K urejenemu grobu največ prispeva lep nagrobni spomenik, seveda pa tudi lepa zasaditev in splošna urejenost samega groba. Nagrobni spomeniki so navadno narejeni iz naravnega kamna, cena nagrobnih spomenikov pa je odvisna od tega, za kakšen spomenik gre, kako velik je in iz kakšnega kamna je izdelan.

Izbira spomenika za grob

Vsak grob mora imeti spomenik, odločitev svojcev pa je, kakšen bo ta spomenik. Cena nagrobnih spomenikov (http://www.vmkunovar.si/izdelki-in-storitve/nagrobniki-nagrobna-oprema-napisi) pri tem ne sme igrati večje vloge, ampak je bolj pomembno, da vam je spomenik všeč in da poskrbi za urejen in lep videz celotnega groba oziroma poslednjega vrtička vaših rajnih.

Velikokrat so spomeniki na grobovih narejeni iz marmorja ali drugih vrst naravnega kamna ter so veliki vsaj toliko, da nanje brez težav napišemo ime in priimek svojcev in njihove letnice rojstva ter smrti. Nekateri se odločijo za en večji spomenik, na katerem so napisana vsa imena pokojnih, ki so pokopani v grobu, spet drugi pa imajo radi, da vsak od svojcev dobi svoj manjši spomenik.

Najbolj standardni so nagrobni spomeniki kvadratne oziroma pravokotne oblike – gre pravzaprav za kamnite plošče, ki so postavljene pokončno na poseben podstavek. A to še ne pomeni, da mora biti vaš nagrobni spomenik prav tak, saj so možnosti oblikovanja skorajda neomejene – tako se nekateri odločijo za bolj ovalno obliko spomenika, spet drugi pa izberejo različne dodatke, ki jih namestijo na sam spomenik ali ob njega: recimo figuro goloba, angela ali pa morda za doprsni portret pokojnega.

Poskrbite za vse detajle

Če se odločate za naročilo novega spomenika ali zamenjavo starega, ne pozabite premisliti, kako bo videti celoten grob oziroma si zamislite, kakšen grob želite. Za lep videz celote ne poskrbi le urejenost vsakega posameznega dela, ampak tudi skladnost vseh posameznih delov groba med seboj.

Tako je recimo treba premisliti o izbiri robnikov, ki zamejujejo grob, o ploščah, na katere boste polagali sveče, o vazi, v kateri bodo rože, ali o kamnitih posodah, v katere boste lahko zasadili cvetje. Za vse našteto lahko poskrbi kamnoseški mojster, ki bo poskrbel tudi za izdelavo vašega nagrobnega spomenika, zato mu brez skrbi zaupajte svoje želje in skupaj boste poskrbeli za izbran in lep videz poslednjega vrtička vaših dragih.

V isti kategoriji: