Komu zaupati popravilo računalnika?


Medtem, ko se računalniška oprema v profesionalnih organizacijah dokaj redno servisira oziroma vzdržuje, kar pomeni tudi manj težav in nižje stroške, pri domačih računalnikih na to pogosto pozabimo. Zaradi tega je pogosto potrebno poklicati mojstre za popravilo takrat, ko domači namizni ali prenosni računalnik popolnoma odpove, kar lahko pomeni, da bo dela veliko, prav tako pa strošek ne bo zgolj nekaj evrov. Če bi se za servisiranje odločali redno, bi se namreč napake in težave odpravljale sproti, preden se nakopičijo do kritične mere, analize pa bi lahko pokazale tudi na to, kje se nam obetajo težave, če ne bomo zanje poskrbeli že preventivno. Žal pa se nas večina za to ne odloči, torej je nazadnje potrebno obsežno popravilo računalnika, ki nas tudi pogosto spravi v slabo voljo.

Kdaj mora računalnik k »zdravniku«?

Večina domačih uporabnikov računalnika se ne zaveda niti tega, da je treba redno odstranjevati »ostanke«, ki niso vidni, torej vse tisto, kar se na računalniku oziroma njegovem disku hrani, ne da bi za to sploh vedeli – na primer piškotki ali ostanki že zbrisanih datotek. In prav zato je najbolje, da redno »čiščenje« računalnika prepustimo nekomu, ki je za to usposobljen in ima veliko več znanja. Ta naj hkrati opravi podrobno analizo računalnika, ki bo pokazala, kaj je potrebno postoriti tako na področju programske kot tudi strojne opreme. Včasih nas tudi na mehanske težave opozori nepravilno delovanje že preden ga opazimo sami.

Kdaj je nujno, da gre računalnik na servis (http://servis.anni.si/) in se tako prepreči potreba po resnejšem kasnejšem popravilu? Običajno nas na to prične opozarjati počasnejše delovanje računalnika – kar je bilo nekoč hitro, se nam sedaj zdi počasi in čakati moramo, da se programi in datoteke naložijo oziroma odprejo. Slaba hitrost je vedno znak, da je potrebnega nekaj čiščenja. Še bolj nujno pa je, da nesemo računalnik na servis, kadar sumimo na mehanske težave – na primer ob nenavadnem zvoku pri delovanju, pri pobliskavanju zaslona in podobno. A žal – opozorilni znaki, da je strojna oprema izrabljena, niso pogosti, večkrat nam ta kar nenadoma odpove.

 

Popravilo računalnika naj opravijo mojstri

Vam je računalnik odpovedal, vi pa imate na njem pomembne datoteke, ki jih ne želite izgubiti? Potem za popravilo računalnika ne bo najbolj primerno, da se zamenja okvarjeni del ter preprosto na novo naloži vso programsko opremo. Ne, potrebno bo tudi reševanje prejšnjih podatkov. Da ne bi ostali brez njih in bo računalnik popravljen strokovno ter izrabljeni deli zamenjani kakovostno, se velja obrniti na računalniška podjetja, ki imajo dovolj izkušenj. Ekipa mojstrov, ne pa lokalni računalničar, ki »zna« urediti prav vse.

Si želite tudi vi dober tablični računalnik? Preberite si več o tem, na kaj morate ob nakupu sploh paziti.

V isti kategoriji: