Je SSL certifikat vreden nakupa?


Ste že kdaj v spletni obrazec vpisovali osebne podatke, medtem pa so vas navdajali nekoliko neprijetni občutki, saj niste bili povsem prepričani, kje bodo podatki končali? Ste želeli nekaj plačati s kreditno kartico, vendar ste se zaradi varnostnih razlogov raje odločili za plačilo po povzetju ali pa naročila sploh niste izvedli? Morda je bila to povsem smotrna odločitev.Morda pa bi bilo vseeno, če bi uporabili kreditno kartico. Vprašanje, ki se zastavlja, je, kako lahko obiskovalec spletne trgovine ve, ali je nakup varen ali ne.
Odgovor se skriva v protokolu SSL. Gre za protokol, ki med spletno stranjo in obiskovalci ustvari varno povezavo. Da je varna povezava ustvarjena, je potrebno na stran namestiti SSL certifikat. Toda ne kateregakoli – izdati ga mora svetovno priznana in certificirana organizacija, za katero se ve, da bo šifriranje podatkov opravljeno z napredno 256-bitno metodo, zloraba občutljivih podatkov pa praktično ne bo možna.
Pa se vrnimo k vprašanju iz naslova današnjega prispevka. Je SSL certifikat vreden svojega denarja ali ne? V večini primerov vsekakor, seveda pa je potrebno izbrati tudi pravi certifikat. Poznamo namreč različne vrste certifikatov, izbira pa v veliki meri zavisi od narave spletnega mesta. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj primerov pravilne izbire.
Začnimo s spletnimi trgovinami, saj jih je v današnjem času zares veliko, dejstvo pa je, da prav njim lahko SSL certifikati prinesejo največ koristi. Za spletne trgovine sta primerna poslovni in razširjeni SSL certifikat. Prvi je cenejši, cena drugega pa je kar precej višja, kar pa niti približno ne pomeni, da se vanj ne izplača investirati. Obe omenjeni vrsti preverita verodostojnost podjetja, kar je vidno tudi s klikom na ikono varnostne ključavnice (v večini brskalnikov na levi strani spletnega naslova). Tam so zapisani podatki, kdo je izdal certifikat in kdo je njegov lastnik. Na ta način lahko obiskovalci spletne trgovine vedo, da se nahajajo na verodostojni, zaupanja vredni spletni strani, in da je nakup varen. In zakaj je razširjeni certifikat dražji od poslovnega? Predvsem zato, ker doprinese k večji vidnosti uporabe certifikata. Zgornje okence, kjer je zapisan spletni naslov, se v brskalniku obarva zeleno, prav tako pa se tam izpiše tudi ime podjetja, kateremu je bil certifikat izdan.
Poznamo tudi domenski certifikat, ki je izmed treh najcenejši. Njegova uporaba je priporočljiva predvsem za spletne strani fizičnih oseb, npr. za bloge, forume in spletne portale. Tudi na takšnih straneh lahko prihaja do izmenjave občutljivih podatkov, zato je šifriranje povsem na mestu. Večina se za domenski certifikat odloči tudi (ali predvsem) zato, ker je Google javno objavil, da spletne strani z nameščenim certifikatom med rezultati iskanj uvršča višje. In glede na to, da že za približno 20 € lahko kupimo domenski SSL certifikat, je tudi ta razlog povsem zadosten.

https://www.youtube.com/watch?v=earzZpX-PiY

V isti kategoriji: