SSL certifikat

Čemu služi SSL certifikat?


Preden pričnete z izdelavo svoje spletne strani ali spletne trgovine, je skorajda nujno poznati vsaj nekaj osnovnih pojmov. In to ne glede na to, ali vam bodo pri izdelavi pomagali strokovnjaki ali se je boste lotili v lastni režiji. Med drugim vam bo moralo biti kristalno jasno, kaj je domena, kaj je spletno gostovanje in čemu sploh služi SSL certifikat.

Če bi strokovnjaka vprašali, zakaj so potrebni SSL certifikati, vam ta lahko najenostavneje odgovori, da zaradi varnosti ter zaščite občutljivih informacij in zaupanja. Z uporabo takšnega certifikata torej lahko za spletno stran poskrbite, da je primerno varna, s tem pa tudi izpolnite še zahteve Googla in ne nazadnje še svojih obiskovalcev na vaši spletni strani.

Delitev SSL certifikatov glede na vrsto validacije

Na voljo je več vrst certifikatov, ki jih delimo glede na vrsto validacije. Najpogosteje je uporabljen SSL certifikat z domensko potrditvijo. V tem primeru se torej preveri samo domensko ime. Nekoliko redkeje se uporabljajo certifikati s poslovno potrditvijo, kjer je poleg domene treba preveriti še poslovni subjekt.

Nastavite lahko SSL/TLS za svoj strežnik in konfigurirate, kako se certifikati izvajajo v vmesniku cPanel.

Med najbolj zaupanja vredne sodijo SSL certifikati z razširjeno potrditvijo. Prepoznamo jih lahko po izpisu imena podjetja oziroma organizacije – s klikom na ključavnico v naslovni vrstici. To uporabniku zagotavlja hiter pregled lastnika certifikata in seveda tudi takojšnje zavedanje o visoki varnosti.

Varnost obiskovalcev spletne strani ob uporabi SSL certifikata

Kaj je SSL certifikat?

Eno od pogostih vprašanj v povezavi s SSL certifikatom je, kakšna je pravzaprav varnost obiskovalcev ob uporabi omenjenih certifikatov. Uporaba torej omogoča večjo zasebnost pa tudi varnost. SSL certifikat poskrbi za zmanjševanje tveganja, da bi lahko tretja oseba prestregla in zlorabila podatke.

V isti kategoriji: