Registracija domene se pogosto zamenjuje s spletnim gostovanjem


Kljub temu da ste na temo spleta oziroma interneta prebrali že veliko člankov, pa morda še vedno zamenjujete nekatere pojme, ki so povezani z njim. Ljudje neredko zamenjujejo na primer pojma domena in spletno gostovanje. Prvi pojem označuje spletni naslov, pri spletnem gostovanju pa gre za zakup prostora na strežniku. Sama registracija domene zajema dve pomembni odločitvi. Najprej je treba izbrati primerno ime; to je del pred piko. Potem pa tudi domensko končnico, to je del za piko.

Sicer pa se na prvi pogled zdi povsem logično, zakaj pravzaprav registrirati domeno. Če bi imeli radi svojo spletno stran, je pač registracija domene nujno potrebna. Obenem seveda tudi zakup spletnega gostovanja.

Pomemben del registracije domene je izbira imena domene.

Domeno lahko registrirajo tudi študentje

Najprej se moramo vprašati, zakaj sploh imeti svoje spletno mesto. Razlogov za takšno odločitev je lahko kar precej. Posameznik lahko na primer s pomočjo spletne strani piše blog in se na takšen način uri v pisanju. Podjetja lahko na spletnih straneh predstavljajo tudi svojo ponudbo oziroma storitve in izdelke. Še bolje pa je, da podjetja postavijo kar spletne trgovine.

Ne nazadnje pa je registracija domene oziroma postavitev spletne strani izjemno dobrodošla tudi za študente. S pomočjo tega lahko na primer izpolnjujejo pisano besedo. Prav tako jim to lahko zagotovi tudi dobro referenco pri iskanju zaposlitve.

Na kakšen način poteka registracija domene

Na samem začetku ustvarjanja spletne strani morate najprej razumeti, kaj pravzaprav je registracija domene in na kakšen način poteka. Razmisliti boste morali, katero domeno sploh hočete registrirati. Ta vas bo namreč predstavljala – vaš blog, blagovno znamko ali pa posel. Tehten premislek ob tem zagotovo ni odveč.

Pri izbiri imena za domene bodite pozorni na dolžino imena, izvirnost, izogibanje določenim znakom. Pametno je, da je ime domene čim krajše. Izberite domeno, ki naj bo čim bolj izvirna in si jo lahko preprosto zapomnimo.

Je registracija izbrane domene sploh možna

Ko boste končno pripravili nabor vseh zanimivih domen, morate pred registracijo še preveriti, ali je domena sploh možna oziroma prosta. Če domena slučajno že komu pripada in je s tem že registrirana, nanjo pozabite. V tem primeru je morda najbolje preveriti, ali je domena na voljo v kombinaciji z drugo domensko končnico.

V isti kategoriji: