Registracija domene za našo spletno stran


Vsaka spletna stran potrebuje svojo domeno, ki bo služila, kot njen fizični naslov. Izbira primernega imena je ključna, saj ga bodo stranke morale vtipkati v brskalnik, da bodo obiskale našo stran. Registracija domene ima svoja pravila in pri vsem tem je dobro, da jih poznamo. To je tudi nujen korak, če želimo razširiti našo poslovno prisotnost v druge države. Izbira gostovanja, strežnika in končnice domene so tudi zelo pomembni elementi, ko vzpostavljamo nove spletne strani. Vse se morda sliši dokaj kompleksno, vendar v resnici ni.

Spletna stran je virtualna poslovna vizitka

Dandanes je še redkokatero podjetje, ki ne uporablja svoje lastne spletne strani. Lahko bi rekli, da je to naša virtualna poslovna vizitka, ki predstavlja naše podjetje širni publiki. To je tudi razlog, da je dobro izdelana stran veliko bolj uspešna in ima večjo konverzijo.

Za mnoga podjetja je prodaja preko spleta tudi glavni vir zaslužka. Ko opravimo registracijo domene, smo naredili prvi korak, da predstavimo svoje storitve in izdelke celotnemu spletu. Ko si izberemo in registriramo ime, bomo imeli:

  • Svojo unikatno domeno
  • Možnost vzpostavitve spletne strani
  • Možnost, da zgradimo spletno trgovino, forum, video portal ipd.

Izbira imena in končnice domene

Pri registraciji domene je najtežji korak izbira samega imena. Veliko imen je lahko že zasedenih ali pa preprosto nimamo ideje. Tukaj je izredno pomembno, da si vzamemo čas in razmislimo o primernem imenu. Raziskave so pokazale, da so najbolj popularna imena z 4-16 znaki. Temu je večinoma tako, ker si jih ljudje lažje zapomnijo.

Obstajajo pa pravila, ki jih moramo upoštevati, ko bomo registrirali domeno, ki so:

  • Naša domena mora biti unikatna
  • Uporabljamo lahko številke, črke ter vezaje. Drugi znaki niso dovoljeni
  • Največje število znakov je 63 za .hr domeno, ter 64 za .com in druge mednarodne končnice
  • Vezaje ne moremo uporabljati na začetku ali koncu imena

Izbira gostovanja in strežnika

Preden postavimo spletno stran v delujoče stanje, bomo potrebovali poleg domene tudi gostovanje. Obenem pa si bomo morali tudi izbrati primeren strežnik, ki bo najbolje služil našim potrebam. Tako poznamo

  • Deljeno gostovanje

Odlično za majhna podjetja in spletne trgovine, ki še nimajo veliko prometa.

  • VPS gostovanje

Virtualno gostovanje, kjer lahko po voljo izbiramo operacijski sistem ter nastavitve strežnika. Je primerna izbira za zahtevne uporabnike.

  • Namensko gostovanje

V tem načinu zakupimo celoten strežnik, če potrebujemo največjo možno moč.

Vedno priporočamo, da registracijo domene opravimo pri ponudnikih gostovanja, kot je www.plus.hr. Tako bomo imeli strežnik, domeno ter druge elemente naše spletne strani na enem mestu.

V isti kategoriji: