Strežniki za web hosting

Gostovanje spletnih strani na modernih strežnikih


Registracija domene je ključen korak, če želimo razširiti prisotnost svojega podjetja na svetovni splet. Pri tem pa bomo potrebovali tudi gostovanje spletnih strani, kjer si moramo izbrati določeno konfiguracijo strežnika. Ravno strežniki igrajo pomembno vlogo pri izdelavi lastne spletne strani, saj se na njih nahaja računalniška koda v obliki HTML, CSS in drugih programskih jezikov. Zato je dobro, če zakupimo strežnik s primernimi zmogljivostmi, ki nam bo omogočal brezskrbno urejanje in delovanje naše spletne strani.

Deljeni strežniki za spletno gostovanje

Najbolj osnovni način gostovanja spletnih strani je preko deljenih strežnikov. Deluje tako, da si jih deli več deset, sto ali tisoč uporabnikov. Vsi uporabniki pa si tudi delijo strojne zmogljivost procesorjev, pasovne širine in drugih računalniških komponent posameznega strežnika. Namenjeni so nezahtevnim uporabnikom ter manjšim spletnim stranem, kjer zmogljivost ni prioriteta. Zaradi strojnih omejitev je potrebna menjava strežnika v primeru, da potrebujemo več prostora za shranjevanje nove kode, digitalnih vsebin in drugih podatkov. Zato se za poslovne uporabnike vedno priporoča VPS gostovanje spletnih strani, saj je najbolj prilagodljivo in zanesljivo.

Namenski strežniki za web hosting
Nekateri uporabniki zahtevajo najvišjo zmogljivost in hitrost delovanja svoje spletne strani. To je mogoče zagotoviti z namenskim strežnikom za web hosting.

Spletno gostovanje na VPS strežniku

Moderni VPS ali virtualni strežniki so vedno bolj popularni. Delujejo v popolnoma virtualnem okolju, kar jih naredi izredno prilagodljive in varne. Zato jih uporablja vedno več podjetij in osebnih uporabnikov. 

Virtualni strežniki so primerni za uporabnike, ki želijo spletno gostovanje z visoko prilagodljivostjo. Ker lahko spreminjamo hitrost pasovne širine, moč procesorja in procesorskih jeder ter druge lastnost, je to zelo priročno, če se zahteve spletne strani kadarkoli povečajo. Tako ni potrebe po prenosu vse digitalne vsebine kot tudi računalniške kode na drug strežnik, kar je lahko zelo zamudno. Obenem pa je na omenjenem strežniku mogoče uporabljati svojevrstno oziroma edinstveno spletno in drugo kodo, ki na navadnih strežnikih ni dovoljena oziroma je ni mogoče uporabljati.

Namenski strežniki za web hosting

  • Nekateri uporabniki zahtevajo najvišjo zmogljivost in hitrost delovanja svoje spletne strani. To je mogoče zagotoviti z namenskim strežnikom za web hosting, kjer so vse njegove zmogljivost namenjene poganjanju posamezne ali več spletnih strani.
  • Namenski strežnik je mogoče zakupiti za raznovrstne namene, vendar je to pogosto tudi najdražja izbira
  • Priporoča se, da pri izbiri web hostinga izberemo namenski strežnik v primerih, ko izdelujemo spletno stran, ki bo gostila izredno veliko video, avdio in druge digitalne vsebine ter bo imela ogromen obisk.

SSL certifikat je ključna komponenta za spletno gostovanje

Kako instalirati SSL certifikat na strežnik za web hosting

Zagon nove spletne strani je izredno pomemben dogodek za vsakega podjetnika. Zato je zelo pomembno, da tudi poskrbimo za varnost. Obstajajo številni postopki in načini za zavarovanje same spletne strani, kot je uporaba cPanel vmesnika, požarnega zidu, protivirusnega programa ipd. Pri izbiri paketa spletnega gostovanja je močno priporočljivo, da tudi izberemo SSL certifikat. To je majhen digitalni ključ, ki poveže fizični naslov našega podjetja z domeno spletne strani. Tako preprečuje phishing in druge napade, kjer bi nam lahko nepridipravi odtujili stranke, zaupne podatke in druge občutljive elemente našega poslovanja.

V isti kategoriji: