Spletno gostovanje in strežniki


Veliko ljudi verjetno nikoli ne pomisli kje se nahajajo njihove najljubše spletne strani, ko jih obiščejo. Spletna stran, ki iz kjerkoli do nje dostopamo, je shranjena na strežniku. Te strežniki se lahko nahajajo kjerkoli na svetu in do njih lahko dostopamo s katerokoli napravo, ki se lahko poveže z internetom. To vse in več omogoča spletno gostovanje, ki poganja vse spletne strani na svetu. Tako lahko prižgemo računalnik in brskamo po internetu in vsem kar ponuja. Spletno gostovanje je ključnega pomena za vsa podjetja in posameznike, ki želijo vzpostaviti svojo spletno stran za kakršnokoli aktivnost.

Kakšno vrsto gostovanja potrebujem?

Ko se odločamo za primerno spletno gostovanje za našo stran imamo na voljo več izbire: namensko gostovanje, virtualno gostovanje in deljeno gostovanje.

Izbira je odvisna glede na to čemu bomo namenili spletno stran in koliko obiska bomo imeli. Poznamo nekaj različnih vrst spletnega gostovanja, ki je mišljeno za različne potrebe uporabnikov.

Namenski strežniki

Namensko spletno gostovanje je mišljeno za najbolj zahtevne uporabnike. Tako imamo cel strežnik na razpolago za naše potrebe, ampak so lahko stroški vzdrževanja visoki. Po drugi strani pa imamo maksimalno hitrost strežnika, ki lahko sprejme velike obremenitve (visok obisk) s strani uporabnikov naše spletne strani.

Deljeni in VPS strežniki

Deljeno gostovanje je pa namenjeno začetnim projektom in podjetnikom, ki so komaj začeli vzpostavljati svoj posel. Pri takem načinu gostovanja imamo strežnik deljen z večimi uporabniki s katerimi delimo sredstva samega strežnika (moč procesorja, hitrost interneta, prostor…).

Na izbiro imamo tudi VPS gostovanje, ki je spletno gostovanje pri katerem imamo zakupljen določene zmožnosti strežnika. Tako si lahko nadgradimo moč procesorja, prostora in hitrosti interneta po potrebi. Spletno gostovanje, ki uporablja VPS ali deljene strežnike je primerno za vse začetnike.

Kaj je zame primerna vrsta gostovanja?

Zaradi velike izbire vrst spletnega gostovanja je lahko odločitev težka. Lahko si zastavimo nekaj preprostih smernic, ki nam bodo olajšale izbiro za spletno gostovanje. Če pričakujemo hitro rast posla in velik promet je skoraj nujno si izbrati namensko gostovanja. Deljeno ali VPS gostovanje je primerno, če začenjamo s svojim poslom in ne vemo v katero smer se bomo razvijali.

Elektronska faktura je lahko izdelana v manj kot minuti in to na kateremkoli računalniku. Več o elektronskem fakturiranju če sledite povezavi.

V naslednjem članku pa si preberite kako boste nekateri sicer oklevali in dejali, da ni nobene velike potrebe po tem, da bi se odločili za hrvaški hosting zato, ker nameravamo tam imeti spletno stran, ki bi bila namenjena hrvaškemu trgu.

V isti kategoriji: