Okulistični pregled

Okulistični pregled odkriva tudi kronične sistemske bolezni


Verjetno se pogosto ne sprašujete, zakaj bi bil redni okulistični pregled sploh pomemben za vas. V resnici pa se tega ne bi morali samo spraševati, temveč dobro vedeti. In če bi vedeli, potem bi se takšnih pregledov zagotovo bolj redno udeleževali oziroma se nanje naročali.

Dejstvo je, da so redni očesni pregledi izjemno pomembni, in to ne glede na to, koliko let štejemo ali kakšno je naše zdravstveno stanje. Na temeljitem okulističnem pregledu okulist namreč lahko ugotovi precej več kot pa samo dioptrijo za očala oziroma kontaktne leče.

Kaj preverja okulist?

Pregled za oči torej opravlja okulist. Kot smo omenili, ta ne določa samo dioptrije očal ali očesnih leč, temveč še veliko drugega. Med drugim omenjeni strokovnjak preverja, ali morda nimamo kakšne očesne bolezni. Prav tako med pregledom ocenjuje, kako dobro delujejo naše oči, ne nazadnje še, kakšno je njihovo zdravstveno stanje.

Okulist pregleduje kakšno je zdravstveno stanje oči.
Okulist ne določa samo dioptrije očal ali očesnih leč, temveč ali morda nimamo kakšne očesne bolezni, kako dobro delujejo naše oči in kakšno je njihovo zdravstveno stanje.

Zanimivo je, da so prav okulisti navadno prvi, ki odkrijejo kronične sistemske bolezni, kot sta sladkorna bolezen ter visok krvni tlak.

Kdo bi se moral udeleževati pregledov za oči?

Okulistični pregled oziroma pregled oči je torej pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja prav vseh ljudi. Odrasla oseba očesni pregled potrebuje za redno posodabljanje dioptrije ter za ugotavljanje zgodnjih znakov za najrazličnejše očesne bolezni.

Pregled oči in vida

Otroški očesni pregledi pa so zlasti pomembni za razvoj vida, prav tako za akademske dosežke otrok. Vid je zelo povezan z učnim procesom. Če se otroku ne odkrije težava z vidom, ima takšen otrok neredko precej težav pri opravljanju svojih šolskih pa tudi domačih nalog. Pogosto se dogaja, da se otroci na sploh glede težav z vidom sploh ne pritožujejo. Pravzaprav niti ne vedo, kaj je to normalni vid. Če so torej rezultati vašega otroka v šoli slabši, bi moral otrokove oči dobro pregledati okulist, ki je posebej specializiran za otroke. Na takšen način se namreč lahko učinkovito izključi morebitni vzrok, ki bi bil povezan torej z vidom.

Težave s sodelovanjem obeh očes

Ena od zadev, ki jo vključuje okulistični pregled, je tudi ugotavljanje težav s sodelovanjem obeh očes. Čeprav so naše oči poravnane, ni nujno, da obe očesi pravilno sodelujeta. Težave s tako imenovanim binokularnim vidom lahko povzročajo glavobole, napor v očeh ter še številne druge težave, ki lahko vplivajo na branje ter druga opravila na blizu.

V isti kategoriji: