Okulist in izbira očal


Ko imamo težave z vidom, se odpravimo k okulistu, ki nas pregleda in predpiše ustrezno terapijo. Okulist je specialist oftamologije – vede o očesu in očesnih boleznih. Svoje delo opravlja na očesni kliniki, v ambulantah zdravstvenih domov in tudi v optikah, kjer ga lastniki povabijo k sodelovanju za izvajanje pregledov strank, ki se pozneje pri njih odločijo za nakup priporočenih očal. okulist
Ko se pacient oglasi pri okulistu, se ta najprej pogovori z njim in prisluhne njegovim težavam z vidom. Nato izmeri očesni pritisk in širino zenice, pregleda ostrino vida in očesno ozadje. Po pregledu oceni, za kakšno vrsto motnje oziroma bolezni gre. Najpogostejše so težave z očesnimi vekami in spremembami na njih. Veke so lahko povešene in vnete ali pa jih pacient sploh ne more zapreti in v tem primeru je potrebno ustrezno ukrepati. Pacient ima lahko tudi poškodovano roženico, spremembe na očesni leči, kot so katarakta ali siva mrena, krvavitve na očesnem ozadju, bolezni vidnega živca, mrežnice, lahko pa se pojavijo tudi tumorji. Okulist poleg pregleda in postavitve diagnoze očesne bolezni tudi zdravi. Izvaja po potrebi tudi operativne posege in to v primeru, če odstopi mrežnica in če ima pacient sivo mreno, ali če pride do očesnih poškodb. Okulist izvaja tudi preglede zaradi korekcije vida. Če se ugotovi, da ima pacient slabo vidno ostrino, mu okulist predpiše očala, pacient pa lahko sam izbere optika, ki mu bo izdelal očala. Okulist pacientu predpiše tudi kontaktne leče in mu svetuje, katere bi bile zanj najprimernejše. Za pregled oči potrebuje specialist tudi ustrezne pripomočke, ki mu omogočijo pravilno postavitev diagnoze.

očala Za opravljanje pregledov oči se uporabljajo Selenove tablice, s katerimi se določa ostrina vida. Na teh tablicah so navedene črke in številke, za analfabete in otroke pa se uporabljajo sličice. Nadalje so za dober in temeljit pregled potrebni še naslednji pripomočki: operativni mikroskop, oftalmoskop, mikroskop za pregled očesnega ozadja, laser, aparat za merjenje očesnega pritiska , povečevalno steklo in ultrazvok. Pri pregledih slabovidnih se uporabljajo tudi posebne lupe in očala. Seveda ima vsak pacient pri okulistu tudi svojo kartoteko. Pregled oči je zelo pomemben, saj se z njim ugotovi, kaj je narobe z vidom, velikokrat pa se s tovrstnim pregledom odkrijejo še druga obolenja pacienta, ki prizadenejo vid. Obisk okulista je lahko tudi preventivni pregled zoper visok krvni tlak, visok holesterol , sladkorno bolezen in multiplo sklerozo. Torej naše oči predstavljajo ogledalo zdravja, zato ne odlašajmo in se čim prej oglasimo pri specialistu za vid, če imamo probleme z njim in če naš pogled na svet ni več tako jasen. Z ustrezno terapijo ali s primernimi očali ter kontaktnimi lečami, bo naše življenje spet lepše in brezskrbno.

https://www.youtube.com/watch?v=e5KGgbin7O0

V isti kategoriji: