So domene res tako pomembne?


Vsaka spletna stran ima ime oziroma url naslov, ki mu bolj strokovno rečemo domena. Domene so pravzaprav samo bližnjica, za katero se skriva niz številk. Sprva je bil njihov namen zgolj to, da si človek lažje zapomni naslov spletne strani, vendar so s časom pridobile vse večjo pomembnost. Dobro izbrane domene omogočajo veliko večjo dostopnost naše spletne strani, zato z njimi lahko poskrbimo, da se naša spletna stran ne izgubi v poplavi vseh podatkov na spletu.

Prvi vtis je bistvenega pomena!

Vsi vemo, kako pomemben je prvi vtis. Ko govorimo o medmrežju, nam prvi vtis ponudijo ravno domene spletnih strani. Domene lahko zakupimo pod lastnim imenom ali pa spletno stran objavimo preko ponudnika brezplačne platforme, kar je običajno slabša možnost. Ko iščemo neko podjetje oziroma izbiramo ponudnika storitev, bo veliko bolj profesionalno in zaupanja vredno izgledalo neko podjetje, ki ima svojo lastno domeno. Recimo, da na spletu ščemo neko spletno trgovino. Na izbiro imamo dve strani, ki ju še ne poznamo: prva je spletnatrgovina.si, druga pa imebrezplačneplatforme.spletnatrgovina.si. Bi zaupali svoj denar raje prvi ali drugi?

Enako velja za podjetja in ostale ponudnike raznoraznih storitev. Če nekdo ni pripravljen vložiti sredstev v registracijo domene, zakaj bi mu zaupali, da bo za nas do potankosti opravil določeno storitev? Vemo, da na spletu kar mrgoli prevarantov in domene so pogosto dober indikator tega, komu lahko zaupamo.

Pozor z izbiro

Pri registraciji domene moramo biti pozorni tudi na to, da si s pravo izbiro lahko povečamo možnost števila zadetkov na spletu. Če imamo recimo trgovino z avtodeli, se vam morda bolj splača registrirati domeno avtodeli.si, kot pa dejansko ime trgovine. Tako imamo več možnosti, da nas najdejo ljudje, ki v iskalnik vtipkajo ključno besedo avtodeli.

Po drugi strani pa tudi izbira domene z imenom trgovine ali podjetja ni slaba možnost, če to ime pozna že veliko ljudi in ga tudi pogosto išče na spletu. S pravo izbiro domene si vsekakor gradimo tudi lastno prepoznavnost. Če za ime domene izberemo ime svojega podjetja, imamo več možnosti, da si bo stranka ime zapomnila in se vrnila na našo spletno stran. S tem si gradimo ime in ugled in si hkrati zagotovimo več strank in boljši posel.

V isti kategoriji: