Registracija domene v eni minuti


Registracija domene je potrebna v primeru, ko se spletnemu občinstvu želimo predstaviti s spletno stranjo. To je vsekakor najpogostejši razlog za registracijo, redki posamezniki pa domeno registrirajo tudi zgolj zato, da lahko uporabljajo e-pošto, ki je vezana na domeno oz. spletni naslov. Tretji razlog za registracijo domene pa je v zaščiti pred konkurenco. Če imamo npr. registrirano domeno vhodnavrata.com, je smiselno registrirati tudi vhodnavrata.si ter vhodnavrata.net, saj se na ta način obvarujemo pred konkurenčnimi podjetji, ki bi nam na istoimenski domeni (z drugo domensko končnico) znala povzročati težave.
Zdaj, ko poznate razloge za registracijo domene, je verjetno že čas, da kakšno registrirate. Ne veste, kako to storiti? Ste mislili, da gre za zahteven in časovno dolg postopek? Vsekakor ne, domena je lahko vaša že v eni sami minuti. V nadaljevanju smo zapisali postopek, kako registrirati domeno.
1. Na spletu poiščite registrarja. V iskalnik Google vpišite »registracija domene«, obiščite nekaj povezav in na hitro primerjajte cene.
2. Na spletni strani registrarja, za katerega ste se odločili, v okence vpišite svojo domeno. V večini primerov jo morate vpisati skupaj s piko in končnico, pri nekaterih registrarjih pa morate vpisati le ime domene, ustrezno domensko končnico pa izberete s seznama.
3. Sistem bo preveril, ali je želena domena prosta. V kolikor bo prosta, jo dodajte v spletno košarico, sicer pa v okence vtipkajte drugo ime domene ali pa poskusite srečo z drugo domensko končnico.
4. Tako, domena bi zdaj morala biti v košarici. Odločite se, ali bi jo radi registrirali kot fizična ali kot pravna oseba. Nato podajte svoje podatke (resnične!) oz. podatke podjetja ter nadaljujte na zadnji korak, kjer izberete še način plačila.
5. Če želite, da bo registracija domene opravljane takoj, izberite način plačila, ki omogoča takojšnje transakcije (npr. plačilo s kreditno kartico ali PayPal-om).
6. Čestitamo, domena je registrirana.

Kot vidite, je postopek zares povsem preprost, intuitiven in časovno nezahteven. Naj vam za konec podamo še nekaj nasvetov, da boste z registracijo domene čim bolj zadovoljni.
1. Za resne projekte registrirajte domene v kombinaciji z vsemi priljubljenimi domenskimi končnicami (.si, .com, .eu, .net). Na ta način vam konkurenca ne bo mogla skakati v zelje.
2. Če ste prepričani, da je ime domene tisto pravo, vaš spletni projekt pa bo dolgotrajen, domeno registrirajte za več let. Na ta način boste privarčevali, saj boste deležni popusta, prav tako pa vas ne bo skrbelo, da bi slučajno pozabili podaljšati domeno.
3. Pri registraciji domene podajte e-poštni predal, ki ga redno pregledujete, in ki ga boste redno pregledovali tudi v prihodnje. Nanj boste namreč prejemali obvestila o poteku domene, prav tako pa tudi vsa druga obvestila vašega registrarja.
4. Ne registrirajte domene s šumniki, saj se v svetu domen še niso uveljavili, poleg tega se pojavljajo tudi težave v komunikaciji med strežniki, zaradi česar lahko pride do nezmožnosti prejemanja ali pošiljanja e-pošte.

https://www.youtube.com/watch?v=CejYZf–QXQ

V isti kategoriji: