Kaj je superhrana in kako nam lahko pomaga


Čeprav med super hrano spadajo mnoga živila, ki jih lahko dobimo na prodajalnih policah kot je naprimer česen,kopriva in brokoli. Vendar se danes izraz superhrana uporablja za živila, ki jih je težko dobiti na prodajnih policah.superhrana Da hrani lahko pravimo superhrana mora izpolnjevati določene pogoje. Vsebovati morajo minerale, vitamine, maščobne kisline, polisaharide, encime in esencialne aminokisline, na kratko vse kar nam da energijo in pomaga telesu ostati zdravo.

Živila, ki jih uvrščamo med superhrano pomagajo izboljšati imunski sistem. Superharana je praktično »zdravilo« naravnega porekla. Med super hrano uvrščamo: zelena superhrana, sadje, oreščki, čebelje izdelke, morske alge in gobe ter druge, običajno »eksotične« izdelke. Zelena superhrana je skupina lahko prebavljivih živil ki jih, poleg številnih vitaminov in mineralov, ki varujejo telo pred boleznimi, odlikujejo jo tudi beljakovine in koristne bakterije. Nekateri izmed teh izdelkov prav tako pomagajo tudi proti slabokrvnosti. Trenutno priljubljena zelena super hrana so alge, spirulina, klorela in modrozelene alge. Klorela pomaga pri razstrupljanju, pomaga odvajati snovi, ki jih naše, ki jih vede ali nevede vnesemo v naše telo s hrano. Oreščki spadajo v ta razred prehrane predvsem zaradi njihovih lastnosti, da se uspešno borijo s prostimi radikali v telesu. Uživanje dovlj sadja in oreščkov pomaga v boju proti staranju, ne pozabite pa tudi na telesno aktivnost. Matični mleček je najbogatejši vir pantenonske kisline, vas poživi in odpravi nespečnost. Njegov učinek je tako močan, da ga uporabljajo rakavi bolniki,ki se zdravijo s kemoterapijo. Iz vrst gob med superhrano uvrščamo šitake in rejši, chaga in druge. Šitake vsebujejo veliko vitamina D, kalcija, fosforja in aminokislin, rejši pa spodbujajo immunski sistem in pomagajo v boju proti virusom.

Klorela , kot smo že prej povedali pomaga pri razstrupljanju, poleg tega pa pomaga tudi pri obnovi celic imunskega sistema, te pa sodelujejo  pri večanju naše odpornosti. Celice imunskega sistema prav tako pa pomagajo pri uravnavanju holesterola. Korela pa vsebuje kar 60% prebavljivih beljakovin in je eden izmed najboljših virov beljakovin,  vsebuje pa tudi vitamine C in E in vse vitamine kompleksa B.

https://www.youtube.com/watch?v=Ack1m8U-oB8

V isti kategoriji: