Kakavovo maslo za kožo in sladkanje


Obožujete čokolado? Veste, od kod njen prijeten okus? Zanj poskrbi kakavovo maslo, ki ga lahko kupite tudi »čistega«, z njim pa lahko poskrbite tako za pripravo neverjetno okusnih jedi kot tudi za naravno nego kože.kakavovo-maslo

Lastnosti kakavovega masla

Kakavovo maslo je prijetno topljivo, nežno, po vonju in okusu pa seveda spominja na čokolado. Kakavovo maslo (http://www.super-obrok.si/) vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, ki jih je kar okoli šestdeset odstotkov, veljajo pa za zdrave in zdravju neškodljive – tako kot velja za zdravo temna čokolada z veliko vsebnostjo kakavovih delcev. Ker je v kakavovem maslu veliko stearinske kisline, to pozitivno vpliva na delež slabega holesterola v telesu in velja za enako zdravo kot oljčno olje. V kakavovem maslu, ki se iztiska iz kakavovih zrn, je veliko vitamina E, ki je koristen tudi za nego kože, prav tako pa vsebuje tudi veliko kalija, ki je pomemben za živčevje (in ga najdemo veliko tudi na primer v bananah). Kakavovo maslo velja za maslo z visoko vsebnostjo antioksidantov, zato pozitivno vpliva na zdravje in obnavljanje telesnih celic. Kaj pa splošno znano dejstvo, da čokolada pomaga ustvarjati občutek sreče? Tudi to drži – in hormone, ki nam dajejo občutek sreče, sprožajo prav sestavine, ki jih najdemo v kakavovem maslu.
Kakavovo maslo se za razliko od marsikatere druge maščobe ne bo hitro pokvarilo, saj ga lahko hranite dolgo vrsto let, ne da bi postalo žarko – to omogoča predvsem velika vsebnost antioksidantov.

Uporaba kakavovega masla


najbolje je uporabljati organsko, nerafinirano kakavovo maslo, ki se pridobiva po naravnih postopkih in s hladnim stiskanjem.
Kakavovo maslo se lahko uporablja v kuhinji, kjer lahko z njim ustvarimo še bolj polne in slajše čokoladne sladice, še zlasti pa je nepogrešljivo pri pripravi zdravih in presnih sladic. Ker vsi vemo, da so najbolj okusne in zdrave stvari v kuhinji hkrati tudi najboljše za nego kože, pa ste gotovo že tudi vi pomislili na to, kako lahko s kakavovim maslom hkrati negujete tudi svojo kožo. Kakavovo maslo je pri kozmetiki izjemno priljubljeno, saj je lepo topljivo in tako omogoča dobro »mazljivost«, ker je nežno in prijetnega vonja, poleg tega pa še polno vitamina E, ki je bistven za nego kože in jo naredi gladko ter prožno. Kakavovo maslo lahko uporabljamo za izdelavo krem in mazil, ali pa tudi samostojno, saj se hitro in enostavno vpije v kožo. Priporoča se predvsem tistim, ki imajo težave s suho kožo, pa tudi bolnikom z luskavico in ekcemi. Poleti ga lahko uporabite za boljšo porjavelost, a pozor – kakavovo maslo samo po sebi ne ščiti pred UV žarki, saj nima zaščitnega faktorja, torej morate na plaži vseeno uporabiti kremo za sončenje.

Bi vas zanimalo kako in zakaj so za naše telo dobri proteini? Preberite si naš naslednji članek.

V isti kategoriji: