Proteini so hrana za mišice


Med makro hranila, ki jih potrebuje človeško telo, štejemo ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine oziroma proteini. Vsa makro hranila se lahko pretvarjajo v energijo, največkrat pa telo v energijo pretvarja ogljikove hidrate, saj je to zanj najbolj enostavno. Ni pa nujno, da je tako. Če se ogljikovim hidratom odpovemo ali njihovo uživanje precej zmanjšamo, potem telo uporablja tako maščobe kot beljakovine. Pri tem pa je najbolje, da se porabljajo maščobe iz zaloge in tisti proteini, ki so »odveč« pri gradnji mišic.

Zakaj so potrebni proteini?

Beljakovine telo uporablja predvsem za »popravilo« mišic in za njihovo izgradnjo. Med vsako vadbo namreč pride do poškodb mišičnih vlaken, ki jih je treba popraviti, in če je bila vadba naporna, se telo tega loti zelo resno – poskrbi, da so mišice večje, torej bolj močne, da bodo pri naslednji vadbi bolj učinkovite in bolj zmogljive. Prav zaradi tega je nujno, da vsi ljudje zaužijemo dovolj beljakovin in se hkrati tudi dovolj gibamo, sicer se nam lahko mišična masa tudi zmanjša in hitro pride tako do neprivlačnega videza kot vsakdanjih funkcionalnih težav ter celo bolezni.


Osebe, ki se ukvarjajo z rekreativno fizično vadbo redno, ki si želijo biti bolj postavne, ter seveda resni športniki, ki so tekmovalno naravnani, pa dobro vedo, da običajen vnos beljakovin s prehrano, kot jo je vajen povprečen človek, ne zadostuje. Če želimo doseči, da se bodo mišice nadgrajevale in postajale močnejše, telo pa jih ne bo porabljalo za energijo in jih izčrpavalo zaradi fizičnih naporov, potem je potrebno vnos beljakovin povečati. Potrebno je spremeniti vsakdanjo prehrano in zaužiti več beljakovin, prav tako pa se uživajo tudi proteini v obliki praška – tako lahko po vadbi poskrbimo, da pride do mišic kar najhitreje dovolj beljakovin in sta obnova ter rast optimalni.

Proteini

Koliko beljakovin moramo zaužiti?

Nujno je, da po vadbi zaužijemo 25 do 30 gramov beljakovin, saj jih toliko telo v danem trenutku lahko uporabi za regeneracijo in mišično rast. Proteini v prahu pa ponudijo običajno več kot to, s čemer ni nič narobe – telo potrebuje tudi energijo, in tisti proteini, ki ne gredo za takojšnje popravilo mišic, so namenjeni prav energiji. Sicer pa je priporočljivo, da proteine ne uživamo zgolj enkrat na dan, temveč da je vnos beljakovin preko celega dne, saj jih tako telo najbolje učinkovito uporablja. Večjo količino pa jih zaužijemo zgolj po vadbi, torej takrat, ko so najbolj nujne.

V isti kategoriji: