Kaj nam pove ssl certifikat?


Sodobne tehnologije prinašajo veliko priročnih prednosti, prav tako pa se vsi dobro zavedamo, da z njimi prihajajo tudi pasti. Med uporabniki spleta se vedno znova najdejo takšni, ki so jih opeharili oziroma prevarali, zato je več znanja s področja varnosti na spletu nujno za vse.ssl-certifikatEden os načinov, da se na spletu počutimo varne in ne dvomimo v to, da nimamo opravka z nepridipravi, je tudi certificiranje spletnih strani, pri čemer se pogosto uporablja ssl certifikat, poleg tega pa tudi nekateri drugi – odvisno od tega, kakšna varnost je potrebna.

Kaj je ssl certifikat?

Ssl certifikat je kratica za »secure sockets layer« certifikat, v bistvu pa gre za šifriranje oziroma kriptografijo v protokolu, ki nam zagotavlja varnost na spletu, tako med brskanjem po straneh kot tudi pri uporabi elektronske pošte. Šifriranje pride vedno prav, saj onemogoča razkrivanje podatkov nepooblaščenim oziroma tretjim osebam (spletnim nepridipravom), vendar se zanj odločajo še zlasti spletne trgovine. Pri njih je ssl certifikat nuja, saj tako trgovini kot kupcu zagotavlja, da ne bo prišlo do zlorabe občutljivih osebnih in bančnih podatkov, na primer kraje podatkov o plačilnih kraticah. Ssl certifikat se vse bolj priporoča tudi običajnim spletnim stranem, saj uporabniki tudi na njih pogosto puščajo svoje podatke, ki bi jih bilo mogoče zlorabiti – že datum rojstva ali naslov lahko v nepravih rokah pomeni težave.
Ssl certifikat je nujen za varno https komuniciranje, vsem uporabnikom spleta pa velja nasvet, naj na spletnih straneh in v spletnih trgovinah nikoli ne dajejo kakršnih koli podatkov, če te nimajo ustrezen ssl certifikat.

Kakšen naj bo ssl certifikat?

Če se znajdete na spletni strani,na kateri piše, da ima ssl certifikat,vam to še ne zagotavlja varnosti – umestiti na stran grafiko, ki to obljublja, je precej enostavno, ravno tako kot se lahko izkoristi tudi druge logotipe, ki označujejo varnost spletne strani in trgovine. Pomembno je, da je ssl certifikat dejansko pridobljen, poleg tega pa ne sme biti v tako imenovani samopodpisani obliki, ki je izdana brez vsakršnega preverjanja. Da je certifikat zaupanja vreden mora biti DV SSL certifikat (pri katerem se preverja lastništvo določene domene), OV SSL certifikat (kjer se preveri organizacijo, ki stoji za spletno stranjo) ali EV SSL certifikat (najvišji standard preverjanja organizacije). EV SSL je torej certifikat, pri katerem velja najvišja mera zaupanja.

V isti kategoriji: