Brezhibni končniki pomenijo varno upravljanje vozila


Vsakdo si želi, da bi bila vožnja varna. Običajen voznik zato poskrbi, da ima dobre pnevmatike in da odpravi vidne napake. Pri upravljanju vozila so zelo pomemben člen končniki. Napake na njih je malo težje zaznati. Redki bodo vozniki, ki bodo sami od sebe zaznali, da niso brezhibni. Običajno se napake na končnikih odkrijejo šele ob tehničnih pregledih vozil ali v delavnici.

Tam vam bodo serviserji s pregledom hitro ugotovili, ali v končnikih prihaja do zračnosti, oziroma ali imajo kakšno drugo napako.

Kaj če napako na končnikih odkrijemo sami?

V kolikor je zračnosti v končnikih več, boste to lahko ugotovili tudi sami, saj se bo vozilo čudno obnašalo. Morda boste slišali kakšne poke izpod koles. Napako boste lahko zaznali tudi, ko boste na mestu obračali volan, pri tem pa boste slišali rahle poke ali škripanje. Bolj izkušeni vozniki bodo napako lahko odkrili ob rahlem premikanju volanskega obroča, kjer se kolesa na vsak premik ne bodo takoj odzvala.

Vse to pomeni, da nemudoma obiščite servis vozil, kjer bodo vaše sume, da so končniki izrabljeni hitro potrdili. Če so izrabljeni, jih je potrebno zamenjati z novimi. Menjava končnikov je enostavna in hitra. To napako na servisu lahko hitro odpravijo in obrabljen končnik zamenjajo z novim že v pol ure.

Ne odlašajte z menjavo končnika

Kot smo uvodoma povedali, končniki so pomembni pri upravljanj vozil. So vezni člen, ki poskrbi za to, da se vsak premik volana prenese na kolesa. Skrbijo, da so ti premik usklajeni. Če so končniki obrabljeni, to pomeni, da upravljanje vozila ni več zagotovljeno v celoti. Zaradi tega lahko izgubimo kontrolo nad vozilom, kar lahko pripelje do nevarnih situacij.

Za varno upravljaje vozila je pomembno, da se to odzove na vsak premik volanskega obroča, da lahko zapeljemo v željeno smer. Premik obeh prednjih koles mora biti usklajen. To je mogoče le, če sta na obeh kolesih končnika brez napak. Če so zračni zaradi obrabe, premiki koles niso usklajeni in vozilo je težje vodljivo. To pa pomeni, da lahko ogrozimo sebe in druge. Ker si vsakdo želi, da je njegova vožnja varna, je potrebno poskrbeti za brezhibne končnike.

Če vas zanima več informacij o tem kaj je avtoelektronika, potem kliknite na povezavo.

V isti kategoriji: