Oblačila primerna za šport


Športna oblačila so vsa oblačila, ki se jih uporablja pri športu, kar pa seveda ne pomeni, da so čisto vsa oblačila primerna za šport. Ali je oblačilo primerno je odvisno tudi od vrste športa, saj vse športne aktivnosti imajo drugačne potrebe po oblačilih. Za hladne in zimske športe so najbolj primerna topla in izolirana športna oblačila, za dosti športov so odlična aerodinamična in nekateri športi potrebujejo zaščitna oblačila.

Za neformalen šport

Za vsakodnevni šport ni potrebno veliko razmišljati, kaj bomo oblekli. Tukaj je dost že trenirka ali pa kratke hlače in majica. Najboljše je, če so oblačila za vsakdanji šport narejena iz čim bolj trpežnega materiala ter, da se jih je možno hitro očistiti. Obutev mora tudi biti iz trpežnega in odpornega materiala, saj navadni čevlji bodo hitro razpadli ob teku in drugih podobnih aktivnostih.

Za vsakodnevno športno aktivnost se moramo vedno pripraviti na vreme. Kratke hlače in majica bosta premalo v hladnem vetru, tako da zlahka dodamo kakšno lahko jakno in toplejše nogavice.

Za formalen šport

Specializirana športna oblačila so najbolj primerna za specifično vrsto športa, saj so narejena za potrebe in nevarnosti določene aktivnosti. Najbolj ikonično športno oblačilo je za smučne skoke, kjer mora biti tesen kombinezon aerodinamičen in odporen proti mrazu. Pri veliki vrsti športov uporabljamo zaščito, ki se nosi nad ali pod oblačili. Primer tega je ikonična športna oprema hokejista, ki ima zaščito za noge, prsa ter čelado za glavo.

Drugi manj ekstremni primeri so v nogometu, kjer se tudi uporabljajo kratke hlače in majice, vendar so narejene iz specializiranega lahkega materiala in tkanine na katerih se opazi barva igralcev na velike razdalje. V ragbiju je podobno, vendar je dodana še posebna zaščita za kolena in komolce. Za prepoznavnost vaše ekipe pridejo v poštev potiskane majice.

Zaključne besede

Ali se splača zapraviti denar za specializirana oblačila? To je vse odvisno koliko se ukvarjamo s športom, vendar moramo omeniti, da pravilna športna oblačila lahko pomagajo pri motivaciji za šport. Pravilno motivirana oseba lahko doseže višje cilje pri športu in dobra športna oblačila izredno pomagajo tudi pri izgledu ter samozavesti. Najboljša oblačila za šport so tista, ki nam dajejo udobje in podporo v napornih dejavnostih športa.

Če pa potrebujete majice za pare pa si vzemite čas in si preberite članek z naslovom “Zakaj toliko ljudi nosi majice za pare?“.

V isti kategoriji: