Risanke Smrkci za vse generacije


Risanke Smrkci so izjemno priljubljene že od moje mladosti dalje. Čeprav jih v tujini poznajo še nekaj dlje in to pod različnimi imeni, kot so Smurfs, Štrumfovi in podobno, pa so Risanke Smrkci v prvi vrsti dobra zabava za nedeljsko jutro, lahko pa tudi za deževno popoldne ali za takrat, ko imate otroka doma prek počitnic, pa bi radi kaj v miru postorili, on pa bi se igral z vami.

Preden nadaljujem – kviz vprašanje – kako visok je Smrkec? 🙂

Od takšnih do drugačnih, v vseh televizijskih terminih

Sam imam sicer rad različne vrste risank in tudi precej risanih junakov. Risanke so mi bile vedno v veselje in še danes rad vržem oko na kakšno izmed modernejših, čeprav sem sam odraščal med junaki, ki se moji generaciji zdijo legendarni, hkrati pa zviška gledamo na današnje risanke in govorimo kako so bile včasih veliko boljše. Risanke Smrkci, Čebelica Maja, Sport Billy, Hrabri Mišek, Banananjam ter seveda legendarni Tom in Jerry in ostali junaki, so nam popestrili polčase nogometnih tekem in nas pred večernimi poročili opomnili na to, da bo potrebno počasi v posteljo. Večina teh daljših risank je bila sicer največkrat na sporedu ob nedeljskih jutrih, ko smo prižgali Živ Žav in ga gledali od prve do zadnje minute, ko so se pojavili videorekorderji pa smo jih še posneli in potem gledali še popoldan ali preko tedna, ko smo prišli iz šole.

Legendarni so pač Smrkci in Čebelica Maja

Risanke Smrkci, Čebelica Maja in podobne so bile posebne tudi zato, ker ni šlo za krajše 3 ali 4 minutne zgodbe, ampak so bile to malce daljše risanke, ki so prinesle že celo zgodbo. Junaki so bili prave legende, izdelani kot stripovski junaki in zbirali smo jih lahko tudi v albumu s samolepilnimi sličicami ali si kupili kakšno plišasto igračko. Doživele so tudi ponovno izdelavo, Smrkci celo v filmu, Čebelica Maja pa z novo serijo. Junaki so se pojavili tudi v računalniških igrah in še marsikje.

Risanke Smrkci in njihovi junaki

Risanke Smrkci so mi ostale za vedno v spominu po Gargamelu in njegovem mačku Azraelu ter seveda modrih mislih Ata Smrka ter Bistrega, njihovo nasprotje pa so bili umotvori Glavce in blondinke Smrkete (še veste, da jo je ustvaril Gargamel in da je imela na začetku črne lase?). V teh risankah (vedno sta se v Živ Žavu odvrteli dve – nepozabno), so se Smrkci srečevali z različnimi liki in pravljičnimi bitji, velikani, zmaji in še marsikom, se izogibali pastem Gargamela in mu neštetokrat zbežali iz njegovega gradu, tudi če je bilo videti, da je situacija že povsem izgubljena in jih bo zdaj, zdaj stresel v lonec in pojedel. V resnici so tudi danes lepe risanke in če so otrokom pač všeč Pujsa Pepa in Winxice, pa naj bo tako. Tudi starejše risanke jim lahko zavrtite in naj se sami odločijo kaj jim je najbolj všeč.

In še odgovor na vprašanje – zaslužili ste si ga, če ste prebrali do tu – kot pravi Peyo, avtor malih modrih navihancev, je Smrkec za tri jabolka visok.

V isti kategoriji: